Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 18:43

Ερώτηση Βελόπουλου για ζημιές από γλοιοσπόριο

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Βελόπουλου για ζημιές από γλοιοσπόριο

 

“Η ελαιοπαραγωγή καταστρέφεται σε Μεσσηνία και Λακωνία, εξαιτίας του γλοιοσπόριου”, επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το γλοισπόριο, μια ασθένεια που προσβάλλει την καλλιέργεια της ελιάς, το τρέχον χρονικό διάστημα βρίσκεται σε έξαρση πλήττοντας την ελαιοπαραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 12-25ο C, σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά υγρασίας. Συμφώνως λοιπόν ενημέρωσης ελαιοπαραγωγών των εν

λόγω περιοχών, το γλοισπόριο προκάλεσε ήδη εκτεταμένες ζημιές στα ασυγκόμιστα λιοστάσια πρωτίστως της λαδοελιάς και δευτερευόντως της ελιάς Καλαμών. Επί του ζητήματος, διαπιστώνεται ότι το φαινόμενο εντείνεται σε παράλιες περιοχές, λόγω της έντονης θερμοκρασιακής αναστροφής και διακύμανσης (από τις πρωινές ώρες έως τις μεταμεσονύχτιες) και των διαρκώς αυξημένων επιπέδων υγρασίας”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τον υπουργό: “Προτίθεστε όπως διερευνήσετε το ζήτημα διεξοδικά, προκειμένου να προβείτε στις αναγκαίες διαπιστώσεις, ώστε να στοιχειοθετηθεί οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς Μεσσηνίας - Λακωνίας, εξαιτίας του γλοιοσπόριου;”.


NEWSLETTER