Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 08:30

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην «Ε» για τις ευρωεκλογές: Να συνεχιστεί η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην «Ε» για τις ευρωεκλογές: Να συνεχιστεί η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη

 

«Η  ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη, πρέπει να συνεχιστεί με την επικράτηση και πάλι της ΝΔ και του ΕΛΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου» τονίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρ.Πρόεδρος ΝΔ, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημειώνει ότι οι δυσκολίες της προηγούμενης πενταετίας κατέστησαν αναγκαία τη διαμόρφωση μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει γίνει κατανοητό ότι  η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται και να εκβιάζεται από κανέναν. Αναφερόμενος τέλος στα ζητήματα της Πελοποννήσου υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί δράσεις και συνέργειες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

 

Συνέντευξη στο Γιώργο Παναγόπουλο

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί μέσω ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ε.Ε.;

Το μήνυμα θα σταλεί από τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές και την ψήφο τους προς τις πολιτικές δυνάμεις, που έχουν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.Πρέπει να δοθεί η δύναμη στην Ευρώπη, να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά, όταν οι συγκυρίες το απαιτούν,ώστε από Ευρώπη των κρίσεων να γίνει η Ευρώπη των λύσεων.

Γιατι αυτό που συνειδητοποιήσαμε μέσα από τις πρωτοφανείς κρίσεις,τις οποίες  βιώσαμε την περασμένη πενταετία,είναι ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται και να εκβιάζεται από κανέναν.´Αλλωστε η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, άνοιξε τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, αφού οι πολίτες ξεκάθαρα ζητούν μια Ένωση με περισσότερες αρμοδιότητες που θα μπορεί να δρα ενιαία.

Περισσότερη Ευρώπη λοιπόν,με βελτιώσεις εκ των έσω.Γιατι  μόνο μένοντας μέσα και παλεύοντας από μέσα, μπορείς να διορθώσεις τις αγκυλώσεις,τη γραφειοκρατία και όλες τις παθογένειες που κανείς δεν αντιλέγει,ότι υπάρχουν.

 

Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού; Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να αποδομηθεί η ρητορική τους και να περιοριστεί η αποδοχή τους στους πολίτες;

Η  ανησυχία αυτή είναι υπαρκτή και απασχολεί όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.Είμαι από αυτούς που παραδέχονται ότι η Ευρώπη χρειάζεται διορθώσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των νέων προκλήσεων.Και είναι αλήθεια, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των  κρίσεων την προηγούμενη περίοδο, με τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία, έδωσε χώρο στις ακραίες, λαϊκίστικες και αντιευρωπαϊκές φωνές.Αυτό λοιπόν που πρέπει να καταστήσουμε σαφές και να επικοινωνήσουμε σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, είναι ότι στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι ο Άνθρωπος.

 

Η Ε.Ε. είναι μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην κινδυνεύσει η συνοχή της;

Η Ευρώπη βγαίνει από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από πολλαπλές και πρωτόγνωρες κρίσεις. Ο κορονοϊός, οι πόλεμοι, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση,το μεταναστευτικό δοκίμασαν τις αντοχές της ακόμη και τη συνοχή της. Απέδειξε όμως ότι πέρα από τις παθογένειες, τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία, έχει αντανακλαστικά, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και βρίσκει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να σταθεί δίπλα στον κάθε ευρωπαίο πολίτη.

Οι δυσκολίες της προηγούμενης πενταετίας κατέστησαν αναγκαία τη διαμόρφωση μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ευρώπη δίχως άλλο χρειάζεται ρεαλιστικές, στοχευμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, χρειαζεται να επιδείξει τόλμη, έμπνευση και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες, για να αναδείξει τις αρχές της και την αξία της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της συνοχής, της ασφάλειας και της ισότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Βλέποντας τα τελευταία χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας από το«παρατηρητήριο» των Βρυξελλών διαπιστώνετε μεταβολές; Τι σας προκαλεί ανησυχία για το μέλλον;

Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι η Ελλάδα σήμερα δεν εχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.Τοτε ήμασταν το μαύρο πρόβατο.Σήμερα είμαστε υπολογίσιμη δύναμη κι έχουμε καταφέρει να έχουμε Αντιπρόεδρο στην ΕΕ τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,  Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης τον Θόδωρο Ρουσόπουλο,ενώ είχαμε  και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών τον Απόστολο Τζιτζικώστα.Πολύ τιμητικό επίσης είναι, ότι συζητείται το όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού στους κόλπους της Ευρώπης για να αναλάβει θέσει στην ΕΕ,αν και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν τον απασχολεί κάτι τέτοιο. Επομένως αυτή η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη,πρέπει να συνεχιστεί με την επικράτηση και πάλι της ΝΔ και του ΕΛΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

 

Η Πελοπόννησος βρίσκεται οικονομικά στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. ενώ η δημογραφική της κατάρρευση επιτείνει το πρόβλημα, τι θεωρείτε ότι χρειάζεται για να αναστραφεί η σημερινή κακή κατάσταση;

Η αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου,περιλαμβάνεται στην πολιτική συνοχής της ΕΕ για την ανάπτυξη των περιφερειών και τη μείωση των μεταξύ τους ανισοτήτων.Το στοίχημα αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο,ωστόσο αρκετές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια και σίγουρα θα γίνουν ακόμη περισσότερα,παραμένοντας η Ελλάδα δυνατή φωνή μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς .

Συγκεκριμένα η  Πελοπόννησος, είναι μεταξύ των περιφερειών στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί δράσεις και συνέργειες τόσο για την οικονομική ανάπτυξη οσο και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού,το οποίο άλλωστε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας,αλλά και γενικότερα ο δυτικός κόσμος. Η αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί  μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα.  

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και  Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.  

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.  

Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε ως ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ). Το 1984 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.  

Το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και από τότε ανελλιπώς, μέχρι το 2019, όταν και εξελέγη ευρωβουλευτής.  

Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.  

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πολιτικής του διαδρομής έχει διατελέσει:  

  • Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  
  • Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σε επτακομματική Βουλή και τρικομματική Κυβέρνηση συνασπισμού.  
  • Υπουργός Εθνικής Άμυνας.  
  • Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τον Αθλητισμό.  
  • Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της  Ευρώπης και Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ.  
  • Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραμματέας Πολιτισμού και Τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας.  
  • Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.  
  • Από τον Ιούλιο του 2019, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι βουλευτής του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου. Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια.  
  • Είναι επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.  
  • Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και  Άμυνας (SEDE), της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ (D–US) και αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ.  

Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δύο κόρες, την Ελίνα και τη Ρένα.