Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 13:37

Μαντάς: “Εκπτωση φόρου 30% στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων”

Μαντάς: “Εκπτωση φόρου 30% στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων”

 

Άμεση λύση στο πρόβλημα με την αδυναμία να λάβουν έκπτωση φόρου κατά 30% οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, ζήτησε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου ότι πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βουλευτής, ο οποίος συντάσσεται με σχετικό αίτημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), «πρόκειται για μια σημαντική συστημική δυσλειτουργία» η οποία λόγω της τεχνικής υλοποίησης που έχει ακολουθηθεί, δεν επιτρέπει στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, να γίνουν δέκτες του ευεργετήματος της έκπτωσης φόρου κατά 30%, παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τεχνικούς λόγους να χάνεται αδίκως για κάποιους δικαιούχους αυτή η ιδιαίτερα ευνοϊκή δυνατότητα, ενώ τα χρονικά περιθώρια διόρθωσης γίνονται όλο και πιο στενά.

Ο κ. Μαντάς σημειώνει επιπλέον ότι η παροχή κινήτρων, όπως είναι η έκπτωση φόρου προκειμένου να στηριχθούν έμμεσα οι υγιείς και εύρωστοι αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και να ενισχυθεί ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας, αποτελεί διακηρυγμένο κεντρικό στόχο της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθεί λύση χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στη Μεσσηνία αλλά επηρεάζει παραγωγούς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ έχουν ήδη προταθεί συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να βρεθεί οριστική και κατάλληλη λύση.