Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 08:27

Ερώτηση Κατρίνη για το Πύργος - Τσακώνα

Ερώτηση Κατρίνη για το Πύργος - Τσακώνα

Μια ακόμα ερώτηση στη κατατέθηκε στη Βουλή, ενίσχυσης της πίεσης προς την κυβέρνηση για τη δρομολόγηση και υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος - Καλό Νερό -    Τσακώνα, αυτή τη φορά, από τον βουλευτή Ηλείας και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρίνης ζητεί ξεκάθαρη απάντηση, για το εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, με νέα ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, εφόσον, όπως επισημαίνεται, “από τις προηγούμενες απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προέκυψαν περισσότερα ερωτηματικά σε σχέση με τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα του έργου”.
Ο κ. Κατρίνης υπογραμμίζει ότι η νότια Ηλεία και η Μεσσηνία αποτελούν πλέον τη μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που παραμένει χωρίς σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όπως σημειώνει, η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι Εμπορικοί Σύλλογοι και οι δήμαρχοι της Ηλείας και της Μεσσηνίας έχουν επανειλημμένως ζητήσει την υλοποίηση του έργου, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της νότιας Πελοποννήσου.
Παρά το γεγονός όμως, ότι από τον Ιούλιο του 2022 ανατέθηκε στην κοινοπραξία της “Ολυμπίας Οδού”, η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, οι σχετικές διαδικασίες παραμένουν σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας αμφιβολίες για την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο.

Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποφυγή περαιτέρω δυστυχημάτων, ο κ. Κατρίνης ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις για το στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της νέας μελέτης οδοποιίας και των υποστηρικτικών μελετών (τοπογραφική αποτύπωση, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ωρίμανση μελέτης, σύνταξη τευχών δημοπράτησης κλπ.), καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Επιπλέον, τον καλεί να δηλώσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου Πύργος - Αλφειός, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσής του με την Αρχαία Ολυμπία και σε ποιες ενέργειες αποτυπώνονται.