Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 15:09

Ομιλία Πετράκου για το Μεσοπρόθεσμο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ομιλία για το « Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018» στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η ομιλία:

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.



Παρατίθεται η ομιλία:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θα μπορούσα να πω στον κύριο Υπουργό ότι το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο έφερε, δεν έχει πλέον καμμία αξία, γιατί δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Μετά την τεράστια συγκέντρωση χτες το βράδυ στην Καλαμάτα με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη στις επόμενες εκλογές. Αλλά επειδή πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη, γι’ αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον ελληνικό λαό τι τον περιμένει και με αυτά που έχουν ψηφιστεί και με το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Τι περιμένει, λοιπόν, τον ελληνικό λαό; 

Πρώτον, όσοι παίρνουν σύνταξη, νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις. 

Δεύτερον, στον αιώνα τον άπαντα θα συνεχίζεται ο έκτακτος φόρος που ονομάζεται «εισφορά αλληλεγγύης». 

Τρίτον, από τον Ιούνιο ξεκινά το νέο χαράτσι, ο ΕΝΦΙΑ όπως λέμε, αλλά και τα χαράτσια στους αγρότες, στα χωράφια, φορολογία στους αγρότες και στους επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ και ουκ έστιν αριθμός.

Κυρίως, όμως, η Κυβέρνηση με την κατάθεση του Μεσοπροθέσμου παραδέχεται ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και δεν πρόκειται να βγούμε μέχρι το 2018. Κι αν συνυπολογίσουμε, βέβαια, και το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτεία Δημόσιων Λογιστικών», θα έχουμε μέχρι το 2052 την πολιτική της λιτότητας για την οποία επαίρεται ο κ. Βορίδης ότι αυτή η Ευρώπη του αρέσει. 

Επειδή σε εμάς δεν αρέσει αυτή η Ευρώπη, γι’ αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης ο Τσίπρας, είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, για να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη.

Το Μεσοπρόθεσμο, λοιπόν, δεν είναι η κατάργηση των μνημονίων, αλλά έρχεται να προσθέσει σε όλα αυτά τα οποία υφίσταται ο ελληνικός λαός μία άνευ προηγουμένου περιστολή δαπανών στο δημόσιο και μία φοροεπιδρομή άνευ προηγουμένου. Τα μνημόνια, δηλαδή, δεν τελειώνουν. Συνεχίζονται, όπως προείπα, μέχρι το 2052. 

Με το Μεσοπρόθεσμο που φέρνετε σήμερα, περικόπτετε επιπλέον τις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες και την κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις, αυξάνετε φόρους, προγραμματίζετε ιδιωτικοποιήσεις, ανάμεσα σε αυτές και της ΔΕΗ. Και όλα αυτά ο κ. Βορίδης μας είπε ότι είναι επενδύσεις. 

Πρέπει, λοιπόν, να μιλήσουμε και για την ετοιμολογία της λέξης «επένδυση» και να του πούμε ότι η επένδυση δεν είναι το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και μάλιστα μπιρ παρά.

Σωρευτικά, στην επόμενη τετραετία τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 18,6 δισεκατομμύρια, τα 9,3 δισεκατομμύρια από έμμεσους και τα άλλα από άμεσους φόρους. 

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει μία βάναυση επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, με περικοπές κοινωνικών δαπανών που θα ανέλθουν σε 17 δισεκατομμύρια.

Άρα, το Μεσοπρόθεσμο έρχεται να προστεθεί στην υπερφορολόγηση και στα όσα έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, στην υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους που μέχρι τώρα συμβαίνει. Οι προϋπολογισμοί μιας σειράς κρίσιμων Υπουργείων που έχουν σχέση με κοινωνικές δαπάνες, είναι κουτσουρεμένοι το 2018 σε σχέση με το 2014. 

Διαλαλείτε αριστερά και δεξιά ότι μοιράζετε 525 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. 

Ξεχνάτε, όμως, να πείτε στον ελληνικό λαό ότι με τα διαδοχικά μνημόνια έχετε αφαιρέσει 63 δισεκατομμύρια από την προηγούμενη περίοδο. Εντωμεταξύ, τα 525 εκατομμύρια ευρώ που δίνετε ως κοινωνικό μέρισμα τα παίρνετε αμέσως μετά τις εκλογές, όπως προείπα, με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 464 εκατομμύρια και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, ασθένειας, OEAΔ, κατά 76 εκατομμύρια ευρώ. Αν τα προσθέσετε, κάνουν παραπάνω από τα 525 εκατομμύρια ευρώ. 

Ξέρετε, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό θυμίζει τη γνωστή ιστορία του Χότζα με τον πολύτεκνο χωρικό, ο οποίος δεν χωρούσε στο σπίτι του, γιατί είχε πέντε παιδιά και του είπε να βάλει όσα ζώα είχε μέσα, για να χωρέσει. Όταν, λοιπόν, ο άνθρωπος διαμαρτυρήθηκε, του είπε να βγάλει το σκύλο. Την άλλη μέρα πήγε και τον ρώτησε: «Δεν είσαι καλύτερα από χθες το βράδυ;». 

Αυτό θυμίζει η επιχειρηματολογία σας. Διότι, όταν λέτε ότι τα μνημόνια πέτυχαν το σκοπό τους και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για το Μεσοπρόθεσμο, πρέπει να πούμε ότι η επιτυχία σας σημαίνει 25% απώλεια του ΑΕΠ και πλήρη εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους, παρά τα όσα διαλαλείτε για το κούρεμα. Το 2014 το χρέος θα είναι 316 δισεκατομμύρια ή 173% του ΑΕΠ. Να σας θυμίσω ότι το Χρεός το 2009 ήταν 120% του ΑΕΠ; Το ξέρετε, αλλά να το υπενθυμίσουμε για να το ακούει ο ελληνικός λαός. 

Έχουμε, λοιπόν, επί σειρά ετών μία βάρβαρη λιτότητα για τους Έλληνες, μία σειρά μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού και αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Το ποσοστό της φτώχειας ανέρχεται στα 32,3%, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 400% και όσα δεν εξυπηρετούνται πλησιάζουν πια κοντά στο 30%. Οι απώλειες των μισθών ανέρχονται στο 40%, των συντάξεων στο 45% και η αύξηση των φόρων στο 35%. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών περίπου κατά 50%, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40%, τη μείωση των καταθέσεων κατά 30%. Η ανεργία συνολικά ανέρχεται στο 30% και στους νέους 60%. 

Είστε, λοιπόν, ευχαριστημένοι επειδή θέλετε να σταματήσετε την ανεργία στο 30%; 

Αυτές είναι οι «επιτυχίες» της Κυβέρνησης των μνημονίων. Αυτό θέλετε να συνεχίσετε; 

Η επιχειρηματολογίας σας δεν πιάνει ούτε σε αυτούς που διορίζει η Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, νομίζω ο κ. Λιαγκόρβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σας είπε ότι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο μιλάτε δεν συνιστά κανένα τέλος της δύσκολης προσπάθειας και δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Αντίθετα λέει πως «η συγκριτική ανάλυση από σχηματική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει ότι τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα όσον αφορά τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων». 

Συνεπώς, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αυτό το οποίο θα καταφέρει είναι να φτωχοποιήσει και να εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τους Έλληνες. Στόχος και πολιτική της Κυβέρνησής σας είναι να λέτε ότι εμφανίζετε πλεονάσματα και από εκεί και πέρα δεν σας ενδιαφέρει αν από αυτά ουσιαστικά βυθίζετε ακόμα περισσότερο τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει αυτήν την καταστροφή και στις κάλπες του Μαΐου θα στείλει ένα περήφανο μήνυμα ανατροπής και ελπίδας για αλλαγή σελίδας και στην Ελλάδα και στη Ευρώπη. Θα πει «όχι» στο νεοφιλελευθερισμό, «όχι» στα μνημόνια, «όχι» στην γερμανική Ευρώπη και σε όλους αυτούς που την εκπροσωπούν και την υπηρετούν.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε".