Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 13:16

Γιώτα Κοζομπόλη: "Ομορφες μέρες"

Γράφτηκε από την
Γιώτα Κοζομπόλη: "Ομορφες μέρες"

Της Γιώτας Κοζομπόλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

Ζούμε όμορφες μέρες, παρότι τις διαβαίνουμε μες στο καταχείμωνο. Η ανατροπή του παλιού και παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την ελπίδα και το χαμόγελο, μαζί με προσδοκίες αλλά και αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας. Εκατομμύρια γυναίκες και άντρες, με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, τον έκαναν πρωταγωνιστή των εξελίξεων με εντολή να συγκροτήσει κυβέρνηση κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας. Την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών η νέα κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν δείγματα γραφής. Επί δεκαπέντε περίπου ημέρες η Ευρώπη και όλος ο κόσμος μιλούν για την Ελλάδα, τον πρωθυπουργό της και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες συμβολικές κινήσεις είχαν τεράστια αποδοχή από την κοινωνία, πολύ ευρύτερη από τους ψηφοφόρους της νέας κυβέρνησης. Ο πολιτικός όρκος, με ταυτόχρονο σεβασμό στο πρόσωπο του συνετού και σεμνού κ. Ιερώνυμου, το προσκύνημα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, η επίκληση του λιτού βίου σε αντίστιξη με τη λιτότητα, η απόσυρση των κιγκλιδωμάτων από τον περίβολο της Βουλής κ.ά., σηματοδοτούν το δημοκρατικό και διαφορετικό ήθος της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. 

Ο κύκλος όμως της διαπραγμάτευσης για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους, με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά και η θέση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, άναψε τη σπίθα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Συνάμα έστειλε και μήνυμα στις ελίτ και τους λαούς της Ευρώπης: Η Ελλάδα και η νέα κυβέρνησή της είναι όρθια, σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά απαιτεί σεβασμό και ισότιμη αντιμετώπιση. Δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά ούτε εκβιάζεται, μένοντας πιστή στη νωπή λαϊκή εντολή. Εχει σχέδιο και για το χρέος και για την ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες, που με σταθερότητα και σύνεση, θα το υλοποιήσουν. 

Με τις προγραμματικές δηλώσεις παρουσιάστηκε ένα πλήρες πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ανασυγκρότησης του κράτους και επανεκκίνησης της οικονομίας. Οι ανάγκες των ανθρώπων, ιδίως των πολύ αδύνατων, είναι ο πυρήνας του, σε συνδυασμό με την ανάσα δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και ισονομίας, που απαιτούν οι πολίτες και οι καιροί. 

Η νέα κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα η χώρα. Εχει όμως επίγνωση των δυσκολιών, ιδίως στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Εκτός από τους άτεγκτους Γερμανούς ηγέτες υπάρχουν και «ευήκοα ώτα» στην Ευρώπη. Πολιτικοί, κινήματα και πολίτες που βλέπουν θετικά τις νέες ελληνικές θέσεις γιατί αφορούν και τις δικές τους χώρες. Ολες και όλοι μας προσδοκούμε έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους για το χρέος. Διότι έτσι θα διευκολυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. 

Ο κόσμος, αξιοπρεπής και περήφανος από τη νέα του κυβέρνηση την περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Συμμετέχει ενεργά και στηρίζει. Αυτό αποτελεί ισχυρό όπλο και δύναμη. Τις επόμενες μέρες όμως η στήριξη των πολιτών πρέπει να λάβει διαστάσεις παλλαϊκές, με κάθε μορφή. Να σταλεί μήνυμα ότι όλα αυτά που συμβαίνουν αφορούν τη χώρα, όλους μας. Ετσι οφείλουν να πολιτεύονται όλα τα κόμματα, αφήνοντας κατά μέρος τις μίζερες και υστερόβουλες σκέψεις. Οταν μάλιστα το κύμα αλληλεγγύης από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δυναμώνει καθημερινά. 

Παρά τις δυσκολίες, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, όλες και όλοι οι συμπολίτες μας να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στη νέα κυβέρνηση. Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στις 6 μ.μ., σήμερα Τετάρτη. Για μια «ανάσα αξιοπρέπειας και δημοκρατίας».


NEWSLETTER