Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2017 17:39

"Ζωγραφίζοντας Ποίηση" του Στ. Καλυβιώτη: Συναισθήματα εκφρασμένα με στίχους και με χρώματα

Γράφτηκε από την
"Ζωγραφίζοντας Ποίηση" του Στ. Καλυβιώτη: Συναισθήματα εκφρασμένα με στίχους και με χρώματα

 

«Ζωγραφίζοντας Ποίηση» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Σταύρου Καλυβιώτη - και πρόκειται ακριβώς για ένα πάντρεμα των δύο καλλιτεχνικών του φύσεων: του ζωγράφου και του ποιητή. 

Οπως ενημερώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του, κάθε ποίημα του βιβλίου συνοδεύεται από τον αντίστοιχο πίνακα. Τα δυο τους, αναπόσπαστα δεμένα, μοιράζονται το ίδιο θέμα, τον ίδιο τίτλο, τα ίδια γεγονότα ή στοιχεία της παράδοσης. Κοινός τους στόχος, επίσης, η αμεσότερη μετάδοση του συναισθήματος, με «υπηρέτες» πότε τις λέξεις και πότε τα χρώματα, πότε τον ρομαντισμό και πότε τον ρεαλισμό, πότε τον έμμετρο και πότε τον ελεύθερο στίχο.

Η ποιητική-εικαστική συλλογή του Σταύρου Καλυβιώτη χωρίζεται σε 3 ενότητες: 

Στην πρώτη, την έμπνευση τη δίνει η «Ελληνική μυθολογία», και ειδικότερα τα αιθέρια πλάσματα που κατοικούν σε δάση, θάλασσες και ποτάμια. Ζεστές αποχρώσεις γλυκαίνουν τις εικόνες τους, καθώς οι λέξεις του ποιητή υφαίνουν χάδια σαγηνευτικά μες στις ωδές του. 

Στη δεύτερη ενότητα, που είναι αφιερωμένη στην «Ιστορία του τόπου μας», η πραγματικότητα μοιάζει να επανακάμπτει στο προσκήνιο... μέσα από ένα μαχητικό παρελθόν. Και μέσα από το ποίημα-γέφυρα «Πρωινό ξύπνημα» και την ανοιξιάτικη εικόνα της παλιάς πόλης που το συνοδεύει, οδηγεί τον αναγνώστη στην τρίτη και τελευταία ενότητα με τίτλο «Αναζητήσεις - Προβληματισμοί». 

Εκεί, ο ποιητής και ζωγράφος Σταύρος Καλυβιώτης ξεδιπλώνει τους στοχασμούς του και τους αναστεναγμούς του για τα ανθρώπινα, με νοσταλγία, πνεύμα κριτικό, αισιοδοξία, αλλά και εγκαρτέρηση.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Ο Σταύρος Καλυβιώτης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1944. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία 28 περίπου χρόνια ως τεχνικός και τώρα είναι απόστρατος. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Αρχισε να εκθέτει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις από το 1967. Σήμερα η συμμετοχή του σε εκθέσεις έχει πολιτιστικό χαρακτήρα και όχι κερδοσκοπικό. Στον τομέα της ζωγραφικής έχει αναλάβει την επιμέλεια και την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων Μεσσήνιων συγγραφέων. 

Υπήρξε καλλιτεχνικός συνεργάτης του περιοδικού "Εκφραση" από την αρχή της έκδοσής του το 1992. Από το 2002 ως το 2013 ήταν και ο εκδότης του περιοδικού.

Ασχολείται επίσης με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ αρκετά έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Το 2008 εξέδωσε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Η μικρή πολιτεία του Νότου". Το 2011 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Αναζητήσεις", ενώ το 2015 την "Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας" και τα ποιήματα "Ρήσεων αντικατοπτρισμοί». Εχει ακόμη υπό έκδοση την ποιητική συλλογή "Μεσσηνίας ωδή". Εχει γράψει το θεατρικό έργο "Η μεγάλη Ανάσταση", το οποίο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας. 

Είναι μέλος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος. 

 

 

 


NEWSLETTER