Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 18:16

"Εν Αβίᾳ" του Θεόδωρου Γρ. Μπελίτσου

Γράφτηκε από την
"Εν Αβίᾳ" του Θεόδωρου Γρ. Μπελίτσου

Ενα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε ο Θεόδωρος Γρ. Μπελίτσος με τίτλο "Εν Αβίᾳ". Το εξώφυλλο είναι του Ηλία Γεωργουλέα, ο πρόλογος είναι του Σταύρου Καπετανάκη. 

Για το έργο συνεργάστηκαν οι: (†)Ευθυμία Γεωργουλέα, (†)Ανδρέας Κοτσώνης, (†)Επαμ. Μπασέας, Ηλίας Γεωργουλέας, Πηνελόπη Δημητριάδου, Ιωάννης Κακούρος, Σοφία Καπετανάκη, Αννα Καράκοντη, Μαρία Κατεινά, Ηλίας Κοτσόβολος, Αθηνά Κοτσόβολου, Λάμπρος Π. Κοτσώνης, Κωνσταντίνος Κωστέας, Καίτη Μπελίτσου.  "Η έκδοση περιέχει δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα, στα οποία περιγράφονται όψεις της ιστορίας και της παραδοσιακής ζωής από τον τόπο των προγόνων μου, την Αβία της Μάνης. Η ανακάλυψη κάποιων παλιών ημερολογίων και αρχείων, ενός φωτογραφικού αρχείου και μιας συλλογής παροιμιών, μου έδωσε την ιδέα η προσπάθεια να αποκτήσει μια συλλογικότητα. Ζήτησα, λοιπόν, από φίλους να συμμετάσχουν με ένα έργο τους: κείμενο, στίχους, φωτογραφίες, σκίτσο, αρκεί να αντλεί την έμπνευσή του από το χωριό μας. Η προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν με συγκίνησε. Η συμμετοχή τους προσδίδει μια ξεχωριστή διάσταση πλέον στην έκδοση. Καθώς περιέχει έργα της απερχόμενης, της ώριμης και της νέας γενιάς του χωριού μας αλλά και εποχικών παραθεριστών, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο ψηφιδωτό. Καθεμιά συνεργασία είναι ξεχωριστή, αποτελεί μια κατάθεση αγάπης, τιμά και κοσμεί το βιβλίο" αναφέρει ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρ. Μπελίτσος. Την εισαγωγή έγραψε ο Σταύρος Καπετανάκης. Τα ιστορικά κείμενα οι: Αβία και Μαντίνειες: Τοπωνυμικές και τοπογραφικές διευκρινίσεις Κωνσταντίνος Κωστέας, Σοφία Καπετανάκη, Αθηνά Κοτσόβολου, Αθηνά Μανωλακέα, Μαρία Κατεινά, Αννα Καράκοντη. Το κεφάλαιο "Μαρτυρίες" απαρτίζεται από κείμενα των: (†) Επαμεινώνδα Μπασέα, Λάμπρου Π. Κοτσώνη. Για την "Κοινωνία και οικονομία" γράφουν οι: Καίτη Μπελίτσου, Ιωάννης Π. Κακούρος. Παροιμίες και λαϊκές φράσεις - τραγούδια κατέγραψαν οι: (†) Ευθυμία Γεωργουλέα, (†) Ανδρέας Κοτσώνης. Η τιμή του βιβλίου είναι στα 15 ευρώ [με αντικαταβολή 20) και να το προμηθευτεί κάποιος μπορεί να καλέσει στα: 6972-143237, 210 9718908, 27210 58295.

Ο Θεόδωρος Γρ. Μπελίτσος (γεν. 1957) μεγάλωσε και ζει στη Ν. Σμύρνη. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ως το 2014 υπηρέτησε σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, Λήμνου, Πειραιά, Ν. Σμύρνης ως καθηγητής, υποδιευθυντής και διευθυντής. Ασχολείται με την ιστορία, τη λαογραφία, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία ως συγγραφέας και ερευνητής. Εχει εκδώσει πάνω από 20 βιβλία, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκδόσεις και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα, μελέτες, βιβλιοκρισίες και διηγήματα σε περιοδικά έντυπα και ιστοτόπους. Το 1995 το έργο του "Συλλογή γλωσσικού υλικού από τη Λήμνο" τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Εχει τιμηθεί, επίσης, από το Δήμο Λήμνου, την Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων και τον Πανιώνιο Γ.Σ. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών. Την αγάπη του στα γράμματα την οφείλει στους γονείς του Γρηγόριο και Αγγελική, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αβία της Δυτικής Μάνης. Εχει οικογένεια με 3 παιδιά.


NEWSLETTER