Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 15:10

Κάλεσμα σ' έναν κόσμο πιο ευτυχισμένων ανδρών και γυναικών

Γράφτηκε από την

Τι σημαίνει σήμερα φεμινισμός; Σε αυτό το προσωπικό και πολύ καλά τεκμηριωμένο δοκίμιο -το οποίο βασίζεται στην εξαιρετικά δημοφιλή ομιλία της συγγραφέα στα TEDx, με τον ίδιο τίτλο- η Νιγηριανή Chimamanda Ngozi Adichie προσφέρει στους αναγνώστες έναν μοναδικό ορισμό του φεμινισμού στον 21ο αιώνα: έναν ορισμό που βασίζεται στην αποδοχή και την ευαισθητοποίηση.

Παλιότερα, η σωματική αλκή ήταν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για την επιβίωση, επομένως ο σωματικά δυνατότερος, δηλαδή κατά κανόνα ο άντρας, ήταν πιο πιθανό να ηγείται. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτός που έχει περισσότερα προσόντα για να ηγηθεί είναι ο πιο έξυπνος, ο πιο καταρτισμένος, ο πιο δημιουργικός, ο πιο καινοτόμος, χαρακτηριστικά που δεν προδιαγράφονται από ανδρικές ή γυναικείες ορμόνες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εστιάσει κανείς στην ικανότητα και τα ενδιαφέροντα αντί για το φύλο καθαυτό.

«Το φύλο έχει σημασία παντού στον κόσμο. Και θα ήθελα σήμερα να σας ζητήσω να ξεκινήσουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε έναν άλλο κόσμο. Έναν πιο δίκαιο κόσμο. Έναν κόσμο πιο ευτυχισμένων ανδρών και πιο ευτυχισμένων γυναικών, που θα είναι πιο πιστοί στον πραγματικό τους εαυτό. Και να πώς να ξεκινήσουμε: πρέπει να αναθρέψουμε τις κόρες μας αλλιώς. Και πρέπει να αναθρέψουμε και τους γιους μας αλλιώς»,λέει η Adichie.

Αντλώντας από τις εμπειρίες της και τη βαθιά της κατανόηση για τον συχνά συγκκαλυμμένο έμφυλο χαρακτήρα κοινών πρακτικών, η Adichie μας προσφέρει μια διεισδυτική διερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα - και απευθύνει ένα αγωνιστικό κάλεσμα: Ας είμαστε όλοι φεμινιστές!