Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 08:08

Βιβλία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες: Προτάσεις από βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Τα βιβλία είναι ένα αγαπημένο δώρο για μικρούς και μεγάλους, μας συντροφεύουν σε ταξίδια του νου και ακονίζουν τη φαντασία των μικρών.

Η "Ε" ρώτησε τέσσερα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας ποια βιβλία προτείνουν σε μικρούς και μεγάλους για τους ίδιους αλλά και για δώρο σε αγαπημένους τους ανθρώπους. Ζητήσαμε από το κάθε βιβλιοπωλείο να προτείνει τρία βιβλία που ξεχωρίζει, και συγκεκριμένα: ένα παιδικό, ένα κλασικό βιβλίο και μια νεότερη έκδοση για τις δικές τους ο καθένας ώρες χαλάρωσης και αναζήτησης.

Η Αννα Παπαχρήστου από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο προτείνει ένα παιδικό  βιβλίο του Σοφοκλή Ελευθεράτου "Το αγγελάκι που είχε χάσει το χαμόγελό του". Μια μικρή ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, που μας μαθαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας, να έχουμε θετική σκέψη και να δίνουμε αξία στην κάθε στιγμή μας. Η προτίμησή της στις... κλασικές ιστορίες είναι ένα από τα συναρπαστικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, "Ο ξυλοκόπος" του Reginald Hill, ενώ προτείνει και το "Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά" του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ.

Ο Κώστας Δημητριάδης από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο προτρέπει στις γιορτές να είμαστε... πιστοί στο πνεύμα των Χριστουγέννων και όλο το χρόνο ταγμένοι στο καλό του συνανθρώπου μας. Ο ίδιος στο πνεύμα αυτό προτείνει για παιδικό δώρο τα "Χριστουγεννιάτικα διηγήματα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και για τους μεγαλύτερους αναγνώστες ένα βιβλίο που ο τίτλος του τα... λέει όλα: το ιστορικό μυθιστόρημα "Ο διχασμός" της Φιλομήλας Λαπατά και την "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους 1830-1974" του Βασίλη Ραφαηλίδη, ένα βιβλίο που αγαπάει την Ελλάδα και γι' αυτό δεν την κολακεύει!

Η Κατερίνα Κονταργύρη από το ομώνυμο βιβλιοπωλείο προτείνει το παιδικό βιβλίο "Ο μέγας Μελομακάρων που μελοκαμάρωνε" της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη και για μεγάλους το ιστορικό μυθιστόρημα "Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας" του Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Η ιστορία του διαδραματίζεται στη χαραυγή του 20ού αι. και αφορά στον αδυσώπητο αγώνα ο οποίος μαίνεται στη σκλάβα Μακεδονία. Και κλείνει τις προτάσεις της με "Το νούμερο 31328" του Ηλία Βενέζη (Το βιβλίο της σκλαβιάς). Το βιβλίο είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό «γραμμένο με αίμα», όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Βενέζης, είναι η ίδια η ταυτότητα του συγγραφέα, τότε που παιδί 18 χρόνων οδηγήθηκε από τους Τούρκους στα κάτεργα της Ανατολής.

Ο Λυκούργος Καρολεμέας από το βιβλιοπωλείο "Bookmark" επιλέγει το κλασικό "Ιστορία δύο πόλεων" του Τσαρλς Ντίκενς από τις εκδόσεις “Μίνωας” και για τα παιδιά "Οι πλούσιες κόρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό" της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ: Μια γλυκόπικρη ιστορία, που διαπνέεται από μια μελαγχολία, καταλήγει όμως με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, από τις εκδόσεις “Μεταίχμιο”. Τέλος, προτείνει το μυθιστόρημα "Ενας γιος" του Αλεχάντρο Παλόμας από τις εκδόσεις “Opera”.