Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 13:29

Κίρκη: Madeline Miller Ι Εκδόσεις Διόπτρα 

Γράφτηκε από την
Κίρκη: Madeline Miller Ι Εκδόσεις Διόπτρα 

 

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.

Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.

Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη κι αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.

Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.

«Η Κίρκη επιστρέφει ως superwoman... H μάγισσα του Ομήρου αλλάζει εμφάνιση και μας σαγηνεύει. Η Miller δημιουργεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που αψηψά τους άντρες και τις Μοίρες που της εναντιώνονται, μαγεύοντας τον αναγνώστη. Εξαιρετικά επίκαιρο».

THE TIMES

«H Κίρκη μάς προσφέρει μια φεμινιστική προσέγγιση της Οδύσσειας. Η Miller δίνει στα αρχαία κείμενα έναν σύγχρονο παλμό, γεφυρώνοντάς τα με τη σημερινή πραγματικότητα. Μια αέρινη απόλαυση, ένα μυθιστόρημα που δεν θες να το αφήσεις στιγμή από τα χέρια σου».

 

Μετάφραση: Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ

Σελίδες: 544


NEWSLETTER