Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 14:16

Μπεσνίκ Μουσταφάι: Αυτοπροσωπογραφία με τηλεσκόπιο Ι Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Γράφτηκε από την
Μπεσνίκ Μουσταφάι: Αυτοπροσωπογραφία με τηλεσκόπιο Ι Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

“...Αδυνατούσα να γράψω αυτή την παράγραφο ακόμη και αν επέλεγα την πιο ουδέτερη γλώσσα, την εξόχως απογυμνωμένη από προσωπικά βιώματα, και έδινα στο πρόσωπο ένα όνομα χωρίς την παραμικρή ομοιότητα με το δικό μου.

Δεν θα μπορούσα με τίποτα να απαλλαγώ απ’ τη σκέψη πως οι αναγνώστες οπωσδήποτε θα γνώριζαν πως εκεί ήμουν εγώ ο ίδιος και όχι κάποιο αποκύημα του πυρακτωμένου πνεύματος του συγγραφέα Μπεσνίκ Μουσταφάι. Οταν λέω «εγώ ο ίδιος», εννοώ τον πολιτικό Μπεσνίκ Μουσταφάι, τον οποίο οι αναγνώστες του αφηγήματος, με την ιδιότητα των ψηφοφόρων, είχαν δει στην τηλεόραση και στις εκλογικές συναθροίσεις χιλιάδες φορές αυτά τα τελευταία είκοσι χρόνια, φυσικά καμαρωτό με κοστούμι, λευκό πουκάμισο και γραβάτα (...) Οι αναγνώστες μου στον ελεύθερο χρόνο τους επρόκειτο να εμφανιστούν ενώπιόν μου στις εκλογικές συναθροίσεις ως πολίτες-ψηφοφόροι. Το ατσαλάκωτο, όμως, ντύσιμό μου μπροστά στο κοινό ούτε που θα μπορούσε να τους εμποδίσει να με φανταστούν τσίτσιδο, αλλοτριωμένο απ’ την έκσταση, έτσι όπως στο κάτω κάτω της γραφής εγώ είχα περιγράψει την αφεντιά μου”.

 

Ο Μπεσνίκ Μουσταφάι (1958) είναι δημιουργός ενός πολυσχιδούς λογοτεχνικού έργου σε πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια, σενάρια κινηματογράφου. Είναι συνάμα και ένα από τα πλέον προβεβλημένα ονόματα της αλβανική πολιτικής κατά τις 3 τελευταίες δεκαετίες. Το έτος 2007 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών και από όλα τα άλλα αξιώματα, προκειμένου να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Τα μυθιστορήματα και τα δοκίμιά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες, αποσπώντας την προσοχή και την εκτίμηση σημαντικών βιβλιοκριτικών.

 

Μετάφραση: Νίκος Αναγνώστου

Σελίδες: 544

 


NEWSLETTER