Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 22:16

Κριτική για το βιβλίο "Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014"

Γράφτηκε από την
Κριτική για το βιβλίο "Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014"

Γράφει η δικηγόρος Ευαγγελία Νιώτη

Πριν λίγες ημέρες πήρα στα χέρια μου το καινούργιο βιβλίο του Μεσσήνιου Δικηγόρου, Νίκου Νικολακόπουλου, με τίτλο «Η Πολιτική Ιστορία του Νομού Μεσσηνίας, 1974-2014»Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία, τολμώ να πω ότι έχω κάποια σχετική εμπειρία. 

Με την πρώτη ματιά, το συγκεκριμένο βιβλίο σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από το εξώφυλλό του. Ουδέτερα πολιτικά χρωματισμένο, περιλαμβάνει ευστόχως το χάρτη της Μεσσηνίας και ορθώς το κτίριο της Βουλής, αφού κύριο θέμα του βιβλίου αποτελούν οι βουλευτικές εκλογές.
Ξεφυλλίζοντάς το, αντιλαμβάνεσαι, άμεσα, ότι, πράγματι, ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί επισταμένως με την ύλη, τη δομή του βιβλίου, καθώς και την εν γένει συγκρότησή του.

Εκτός από την αρίθμηση των κεφαλαίων του βιβλίου, περιλαμβάνει μία σύντομή μεν, αλλά συνεκτική εισαγωγή, τα περιεχόμενα, τις πηγές πληροφοριών, την αναζήτηση λημμάτων, τις συντομογραφίες των όρων που χρησιμοποιούνται, καθώς και μερικά λόγια για τον συγγραφέα.

Πραγματεύεται την πολιτική ιστορία του νομού Μεσσηνίας με αντικειμενικότητα, παραθέτοντας προσωπικά αρχεία βουλευτών, τα οποία, μάλιστα, δεν έχουν δημοσιευτεί έως σήμερα. Περιλαμβάνει ένα ιστορικό, πλέον, αρχείο για τον τόπο της Μεσσηνίας, που αποτελείται από όλα τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του νομού, για περισσότερα από 40 έτη.

Παραθέτει σε πίνακες, αναλυτικά και κατατοπιστικά τις ψήφους που έλαβαν όλοι οι υποψήφιοι από όλους του συνδυασμούς που συμμετείχαν στις 15 εκλογικές αναμετρήσεις.
Ενημερώνει τους αναγνώστες για όλους τους βουλευτές του Νομού, παραθέτοντας τα βιογραφικά τους σημειώματα, καθώς και το κοινοβουλευτικό τους έργο.

Σύγγραμμα με έντονο το στοιχείο της ιστορικότητας, καθώς, όχι μόνο περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το πολιτικό κλίμα της εποχής, αλλά και ψηφοδέλτια κομμάτων, χρονολογούμενα προ 35 ετών.

Σίγουρα είναι ένα καλογραμμένο και ιδιαιτέρως προσεγμένο βιβλίο, που επιτυγχάνει τον στόχο του συγγραφέα, όπως αυτός αποτυπώνεται στην εισαγωγή του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.


NEWSLETTER