Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 08:10

Νέο βιβλίο του Πέτρου Παπασαραντόπουλου: «Η υπονόμευση της Δημοκρατίας 2015 - 2019»

“«Η Υπονόμευση της Δημοκρατίας 2015-2019» είναι το τέταρτο βιβλίο που εκδίδει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος για την ελληνική κρίση.

Δέκα χρόνια χωρίζουν το πρώτο από το τελευταίο: ξεκίνησε τις μάχες του, τις αναλύσεις και τις παρεμβάσεις στην υπηρεσία του ορθού λόγου και του δημοκρατικού φιλελευθερισμού από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κρίσης, το 2010, με το βιβλίο του Πολιτικό Τραβέρσο στην Υστερη Μεταπολίτευση, με κείμενα «που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους ότι βρίσκονται στον αντίποδα των ιδεών και των απόψεων που κυριάρχησαν στην ελληνική κοινωνία κατά την περίοδο της Υστερης Μεταπολίτευσης (1989-2010)», έγραφε τότε ο Πέτρος - ιδέες και απόψεις που έφεραν τον παράλογο εθνικισμό του «ονόματος της Μακεδονίας», την υποστήριξη του βάρβαρου και πολεμοχαρούς «αδελφού» σερβικού εθνικισμού, την αποθέωση των πελατειακών σχέσεων, τη διόγκωση του κράτους, και -παρά τη σύντομη και παροδική ανάκαμψη της περιόδου Σημίτη- οδήγησαν τελικά τη χώρα στη χρεοκοπία και στο πρώτο μνημόνιο του 2010”.
Το απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου που ανήκει στον Δημ. Ψυχογιό δίνει το στίγμα των όσων περιέχει η νέα δουλειά του Πέτρου Παπασαραντόπουλου. Τα κεφάλαια του βιβλίου:
«Η ιδεολογική υπονόμευση της Δημοκρατίας», «Η πολιτική υπονόμευση της Δημοκρατίας», «Η θεσμική υπονόμευση της Δημοκρατίας», «Περί λαϊκισμού και Δημοκρατίας», «Περί Αριστεράς, Κεντροαριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ», «Το Μακεδονικό», «Η μεταλαϊκιστική εποχή», «Στην εποχή του κορονοϊού»


Ας δούμε και κάποιες άλλες γνώμες για το βιβλίο:

«Η δοκιμασία της περιόδου 2015-2019 ήταν πρωτίστως θεσμική και αισθητική.
Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, -έγκυρος και επίμονος αναλυτής του
εθνικολαϊκισμού-, αποκάλυπτε τις προβληματικές πτυχές της περιόδου εν τω
γίγνεσθαι. Τώρα βλέπουμε τη συστηματικότητα, τη διορατικότητα και την
ιστορικότητα των αναλύσεών του. Το βιβλίο διατηρεί νωπή τη μνήμη του
πρόσφατου παρελθόντος και η μνήμη θωρακίζει την Δημοκρατία».
Ευάγγελος Βενιζέλος

«Ενα βιβλίο που ανασυστήνει μια στέρεη και μαχητική ιδεολογική άποψη για
την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον σύγχρονο Κόσμο, με οξυδερκή πολιτική ανάλυση της εθνικής μας εξέλιξης στην πιο δραματική περίοδο της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με επιστημονική και συναισθηματική εγρήγορση για την τύχη της Δημοκρατίας στην εποχή της ανάδυσης των λαϊκισµών».
Γιάννης Βούλγαρης, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

«Με μια από τις πιο αιχμηρές πένες του δημοσίου διαλόγου, ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος υπερασπίζεται με πάθος, γνώσεις και επιχειρήματα τη φιλελεύθερη δημοκρατία και αναδεικνύει τους σύγχρονους εχθρούς της, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. Κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να του πει πως δεν μίλησε όταν έπρεπε».
Βασίλης Γούναρης, καθηγητής ΑΠΘ

Εκδόσεις Επίκεντρο
Θεσσαλονίκη: Καμβουνίων 9, Τ.Κ. 54621, τηλ.: 2310 256146, fax: 2310 25618
Αθήνα: Ασκληπιού 21, Τ.Κ. 10680, τηλ. 210 3811077, Fax: 210 3811086
www.epikentro.gr books@epikentro.gr