Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 16:00

Επανέκδοση “Γκιακ” του Δημοσθένη Παπαμάρκου Ι Εκδόσεις Πατάκη

Γράφτηκε από την
Επανέκδοση “Γκιακ” του Δημοσθένη Παπαμάρκου Ι Εκδόσεις Πατάκη

«Γιατί καθαρός δεν είν’ κανένας, μοναχά ο άπραγος». «Γκιακ» θα πει αίμα, δεσμός συγγένειας, φόνος για λόγους εκδίκησης, φυλή.

Οι ήρωες στα διηγήματα του Παπαμάρκου, στρατιώτες που πολέμησαν στα άγρια πεδία των μαχών στη Μικρά Ασία, επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους στη Λοκρίδα. Καθορισμένοι από ό,τι οφείλουν να κάνουν για την τιμή της κοινότητας, σύμφωνα με τον βαρύ νόμο του αίματος στο αυστηρό εθιμικό δίκαιο της κλειστής κοινωνίας τους, γίνονται θύτες και είναι ταυτοχρόνως θύματα. Αποσιωπημένα εγκλήματα και τραύματα, καταστροφή και αφανισμός, βιασμοί και δολοφονίες, στοιχειά και δαίμονες, ηθικές δοκιμασίες – ιστορίες ανομολόγητων πράξεων, στην προφορική γλώσσα του ρουμελιώτικου ιδιώματος, που εντέλει οδηγούν, έστω βίαια, τους ήρωες σε σύγκρουση με την κοινότητά τους και στην αναθεώρηση της ταυτότητάς τους.
Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Εχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και κόμικς. Η συλλογή διηγημάτων “Γκιακ” απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών - Ιδρύματος Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού “Αναγνώστης”. Κυκλοφορεί στα ρωσικά από τις Εκδόσεις O.G.I. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το βιβλίο είναι μια επανέκδοση της συλλογής που γνώρισε απρόσμενη εκδοτική επιτυχία και που έχει ως τώρα πουλήσει πάνω από 38.000 αντίτυπα.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη.


NEWSLETTER