Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 20:16

“Εισαγωγή στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία της Ευρώπης. Εργα και συγγραφείς” των Ελένης Κονταξή, Τασούλας Τσιλιμένη

Γράφτηκε από την
“Εισαγωγή στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία της Ευρώπης. Εργα και συγγραφείς” των Ελένης Κονταξή, Τασούλας Τσιλιμένη

Το βιβλίο προσφέρει μια συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης και ανάπτυξής της, με έμφαση στα έργα και τα πρόσωπα και με αναφορά στις τάσεις και τα ρεύματα που διαμορφώθηκαν στο χώρο της Ευρώπης.

Γίνεται αναφορά στα ακούσματα και τα αναγνώσματα των παιδιών πριν από την οριστική ύπαρξη και διαμόρφωσή της, στα πρώτα παιδικά και εφηβικά βιβλία με διδακτικό περιεχόμενο, στα λογοτεχνικά κείμενα των ενηλίκων που ιδιοποιήθηκαν τα παιδιά, στα πρώτα παιδικά και εφηβικά βιβλία για ψυχαγωγία, στην εξέλιξη και καθιέρωση ειδών στο χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στην πεζογραφία, την ποίηση και το δράμα. Πρόκειται για τη διαδρομή της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας από τις πρώιμες εκφάνσεις της έως τις όψιμες και ώριμες πτυχές της σε έναν γεωγραφικό χώρο πολύμορφο και κάτω από μια οπτική που δίνει θέση σε έργα από πολλές και διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις του ευρωπαϊκού χώρου. Εμπεριέχονται αναφορές στην ελληνική βιβλιογραφία που εντάσσεται σε αυτό το εξελικτικό πλαίσιο, κυρίως μέσα από μεταφράσεις και διασκευές, αλλά και μέσα από πρωτότυπη δημιουργία.
Το παρόν βιβλίο για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία -αυτόν τον αναπτυσσόμενο κλάδο που ενέχει τόσο ενδιαφέρον- αποτελεί ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για αναγνώστες με γενικό αλλά και ειδικό ενδιαφέρον, για όσους και όσες αγαπούν να διαβάζουν, να γράφουν, να μελετούν, να διδάσκονται ή να διδάσκουν παιδική και εφηβική λογοτεχνία.
Η Ελένη Κονταξή σπούδασε Μεσαιωνική και Νεότερη Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας [Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης]. Υπήρξε υπότροφος του κληροδοτήματος Κίμωνος Πανταζόπουλου και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Ηράκλειτος”. Είναι διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη λογοτεχνία, και ειδικότερα την παιδικη και εφηβική λογοτεχνία, την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και τη λογοτεχνία της διασποράς. Εχει συμμετάσχει σε συνέδρια και σε ερευνητικά προγράμματα, έχει δημοσιεύσει μελέτες σε περιοδικά. Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Π.Τ.Π.Ε., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην θεωρία και κριτική της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και στη διδακτική της. Κατά την περίοδο 2006-2017 ήταν υπεύθυνη της ενότητας «Εντυπο Παιδαγωγικό Υλικό: Σχεδιασμός, Αξιολόγηση και Διεπιστημονική αξιοποίηση» στο μεταπτυχιακό του ΠΤΠΕ. Εχει δημοσιευμένο ερευνητικό έργο σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων, καθώς και σε αυτόνομα ατομικά βιβλία. Εχει ιδρύσει και είναι διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού για θέματα παιδικής λογοτεχνίας “Κείμενα” (www.keimena.ece.uth.gr). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνη της δημοσιευμένης ύλης στο περιοδικό «Διαδρομές». Είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά και σε επιστημονικά συνέδρια. Ηταν συντονίστρια και μέλος της συγγραφικής ομάδας του «Ανθολογίου Ά και Β΄ Δημοτικού, το “Δελφίνι”» του ΥΠΕΠΘ.
Από τις Εκδόσεις “Ροπή”.


NEWSLETTER