Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 16:30

“Ο γραφέας του παλατιού” του Αχμέτ Ουμίτ I Εκδόσεις Πατάκη

Γράφτηκε από την

“Ημουν ένας αχρείος που έζησε την εποχή των τυράννων. Ενας αχρείος που οι θεοί τον κατάντησαν δειλό. Ο πιο αξιολύπητος απ’ όλους τους αχρείους, ο πιο αποκρουστικός.

Ενας ύπουλος παλατιανός γραφέας, που έτρεφε την καρδιά του με κολακεία, το μυαλό του με μίσος. Ενας διπρόσωπος άνθρωπος των τελετών, που ακολουθούσε πιστά τις εντολές του βασιλιά των Χάττι, κρύβοντας τον βαθύ του πόνο πίσω από μια μάσκα ευτυχίας πιο αδιαπέραστη κι απ’ ορείχαλκο, το αριστοκρατικό μίσος που είχε κουρνιάσει στο σώμα του κάτω από τα αρχοντικά ρούχα. Ο πιο αναξιοπρεπής άνθρωπος της γης. Επέλεξε να μείνει σιωπηλός, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος με επισημότητα, όπως απαιτούσε η αφοσίωση στον βασιλιά του, όταν η γυναίκα που αγαπούσε πέθαινε από αγάπη. Η ντροπή των αντρών. Ο πιο ελεεινός από τους ακόλαστους που, αντί να προτιμήσει το μεγαλείο του θανάτου από έρωτα, δεν δίστασε να καταφύγει στην επιβλητική σκιά της ασήμαντης οντότητάς του, που μεγάλωνε ολοένα πίσω από τους πέτρινους τοίχους του παλατιού. Εγώ, ο Πατασάνα, ο αρχιγραφέας του παλατιού, που κολυμπάω ανάμεσα στους νεκρούς. Αυτός που οι θεοί έγραψαν στο μέτωπό του: «Θα σπαρταράει από τους πόνους ως την αιωνιότητα». Μια ανασκαφή σε μια αρχαία χεττιτική πόλη, κοντά στο Γκαζιαντέπ. Πινακίδες που γράφτηκαν πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Δολοφονίες που αρχίζουν όταν ανακαλύπτονται οι πινακίδες. Οι ομολογίες του γραφέα Πατασάνα. Σκοτεινά μυστικά κάτω από τον λαμπερό ήλιο. Το τέλος των Χετταίων, οι Ασσύριοι… Οι τελευταίες περίοδοι των Οθωμανών, οι Αρμένιοι… Η Τουρκία σήμερα, οι Κούρδοι… Αίμα αδελφικό που τρέχει… Η αναλλοίωτη μοίρα αυτής της γης: βία και έρωτας… μια ελεγεία στην αιματοβαμμένη ιστορία αυτής της γης… Ενα τραγούδι στην πλούσια παράδοση αυτής της γης…
Ο Αχμέτ Ουμίτ γεννήθηκε το 1960 στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε δημόσια διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και πολιτικές επιστήμες στην Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών της μόσχας. Εχει γράψει ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του “Μνήμες της Κωνσταντινούπολης”, “Η πύλη του δερβίση”, “Εγκλημα στο Πέρα”, “Η δολοφονία του σουλτάνου”, “Αντίο γλυκιά πατρίδα”, “Oμίχλη και νύχτα” και “Η κραυγή του χελιδονιού”.
Μετάφραση: Στέλλα Βρεττού.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη.