Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 15:50

Ιστορικό βιβλίο της  Δήμητρας Καμαρινού

Γράφτηκε από την
Ιστορικό βιβλίο της  Δήμητρας Καμαρινού


Το πολύ ενδιαφέρον «Καρέ ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923» κυκλοφόρησε από τη δρ. Δήμητρα Καμαρινού εδώ και λίγο καιρό, με πλούσιο περιεχόμενο.

Ενα πανόραμα ιστορίας - επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε - της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών κ. Καμαρινού, αναδεικνύει τις ρίζες των σημερινών αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια και το Αιγαίο και διηγείται καρέ καρέ μέσα από αρχειακά φωτογραφικά ντοκουμέντα πώς οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων, η Επανάσταση του 1821, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέχρι την Συνθήκη της Λωζάννης, κατοχύρωσαν την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας. Γραμμένο το 2020, 200 χρόνια από το 1821, κυκλοφορεί σε μια εποχή αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων και απαντάει σε εύλογα σημερινά ερωτήματα με τον πλέον παραστατικό τρόπο. Οπως θαμμένοι θησαυροί αναμένουν το πλήρωμα του χρόνου για να έρθουν στο φως και να αποκαλύψουν πολύτιμα στιγμιότυπα του παρελθόντος, έτσι ένα σκονισμένο άλμπουμ με ιστορικές φωτογραφίες αποτέλεσε το πλούσιο αρχειακό υλικό ενός βιβλίου επίκαιρου όσο ποτέ άλλοτε. Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών Δήμητρα Καμαρινού, αναλαμβάνοντας μία αρχειακή ανασκαφή στην συλλογή ιστορικών καρτ ποστάλ και φωτογραφιών του προγόνου της, Σωτηρίου Καμαρινού (1875-1963), γυμνασιάρχη Α’ Γυμνασίου Αθηνών, φιλολόγου, δημιούργησε το βιβλίο - λεύκωμα «Καρέ ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923».
Μέσα από την διαδοχή 150 ιστορικών φωτογραφιών, πινάκων ζωγραφικής και χαρτών η συγγραφέας διηγείται πώς και πότε απελευθερώθηκαν οι πόλεις και κάθε γωνιά της χώρας μας και πώς κατοχυρώθηκαν στην Ελλάδα βήμα βήμα τα σημερινά σύνορά της. Με βάση ποια πολεμικά γεγονότα, διεθνείς συγκυρίες και διπλωματικούς αγώνες κέρδιζε και έχανε εδάφη; Τι ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης; Αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες;
Το βιβλίο δεν είναι μόνο οπτικοποιημένη ιστορία. Στόχος είναι ο αναγνώστης να κατανοήσει όχι μόνο πώς απελευθερώθηκε η Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και τα γειτονικά κράτη (Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία).
Εχοντας 20/ετή εμπειρία στην βιωματική προσέγγιση η συγγραφέας δεν περιορίζεται στην διήγηση των ιστορικών γεγονότων. Δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να ανιχνεύσει και τα βιώματα του λαού. Κάθε φωτογραφία αποκαλύπτει έναν κόσμο ολόκληρο: τους ανθρώπους της εποχής όχι μόνο στο μέτωπο και στον ηρωισμό, αλλά και στις επινίκιες γιορτές, στην κηδεία, στις πλατείες των μόλις απελευθερωμένων πόλεων, στην επιστροφή από τον πόλεμο, στις σχέσεις τους. Τους τραυματίες, τους ηγέτες και τους προδότες. Λόγια οπλαρχηγών και αντιπροσωπευτικές αφηγήσεις παππούδων αποκαλύπτουν εμπειρίες αυτών που πολέμησαν. Χαρακτηριστικοί στίχοι από το έργο 13 ποιητών και λογοτεχνών της εποχής απηχούν το συναίσθημα του λαού. Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει καλύτερα πού ακουμπάει η προφορική ιστορία από το στόμα του παππού στην εθνική ιστορία.


NEWSLETTER