Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 20:16

“Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου” της Μυριέλ Μπαρμπερύ

“Η κομψότητα του σκαντζόχοιρου” της Μυριέλ Μπαρμπερύ

«Με λένε Ρενέ. Είμαι 54 ετών. Εδώ και 27 χρόνια είμαι θυρωρός στο 7 της οδού Γκρενέλ, ένα αρχοντικό κτήριο με εσωτερικό κήπο και αυλή, χωρισμένο σε οκτώ υπερπολυτελή διαμερίσματα, όλα κατοικημένα, όλα πελώρια.

Είμαι χήρα, κοντή, άσχημη, παχουλή, έχω κότσια στα πόδια και, αν πιστέψουμε κάποια από τη φύση τους δυσάρεστα πρωινά, κακοσμία στην αναπνοή… Είμαι σπανίως αξιαγάπητη, αν και πάντα ευγενική, αλλά με ανέχονται παρ’ όλα αυτά επειδή ανταποκρίνομαι τέλεια σε αυτό που η κοινωνική δοξασία έχει συμπυκνώσει ως στερεότυπο θυρωρίνας, είμαι, εν ολίγοις, ένα από τα πολλά γρανάζια που κινούν τη μεγάλη οικουμενική ψευδαίσθηση, σύμφωνα με την οποία η ζωή έχει ένα νόημα που μπορεί άνετα να αποκωδικοποιηθεί». Συναρπαστικοί εσωτερικοί μονόλογοι δύο φαινομενικά ασύμβατων ηρωίδων, που θα συγκλίνουν, σχεδόν νομοτελειακά, σε έναν ακόμη συναρπαστικότερο διάλογο. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2006, είναι ένα κλασικό πλέον βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά.
Η Μυριέλ Μπαρμπερύ γεννήθηκε το 1969 στο Μαρόκο. H “Κομψότητα” πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2006, γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο (έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες) και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009 από τη Mona Achache. Εχει γράψει επίσης τα βιβλία “Une gourmandise” (2000), που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο “Στην άκρη των χειλιών μου η απόλαυση” (2002), “La vie des elfes” (2015) και “Un étrange pays” (2019).
Από τις Εκδόσεις Πατάκη.