Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 11:05

“Προσοχή εποχιακή διέλευση βατράχων” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Γράφτηκε από την
“Προσοχή εποχιακή διέλευση βατράχων” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Είκοσι πέντε διηγήματα εμπνευσμένα από σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα: ο αποκλεισμός και η επιδημία, το αλτσχάιμερ, η αλληλεγγύη, οι μεταλλάξεις της μνήμης, η εσωτερική ανάσταση, η φθορά και η αναγέννηση του σώματος, η σοφία των ζώων, το εθελούσιο πάθος και η αφοσίωση, η επιλογή της θυσίας.

Το εθνικό ζήτημα, η μεταφυσική των κειμηλίων, η βαθύτερη συνέχεια, η φιλία και η αφοσίωση. Ο ναρκισσισμός και η μοναξιά, η απομόνωση και τα ερωτικά είδωλα, η ευθύνη και η εμμονή, η εποχιακή διέλευση και η αίσθηση της αιωνιότητας. Αφηγήσεις - θραύσματα από τον καθημερινό βίο, μεταξύ πραγματικότητας, φαντασίας κι επινόησης, όπου το τραγικό μπλέκεται με το ιλαρό, το παράδοξο με το απρόβλεπτο και το πριν με το τώρα.
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει 12 συλλογές διηγημάτων και 6 μυθιστορήματα. Το βιβλίο του “Η στενωπός των υφασμάτων” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993 και το “Επί ψύλλου κρεμάμενος” με το βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” το 2004. Τα μυθιστορήματά του “Γερνάω επιτυχώς” και “Ουζερί Τσιτσάνης” (νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2013) ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Εγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την Εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί 2 χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. To 2012 έλαβε το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του “Περιπολών περί πολλών τυρβάζω” (Εκδόσεις Πατάκη).
Από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER