Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 23:02

"Grow 2": «Ιστορίες αποτυχίας από ανθρώπους που πέτυχαν» από τους Β. Παπαδήμα και Θ. Σπηλιώτη

"Grow 2": «Ιστορίες αποτυχίας από ανθρώπους που πέτυχαν» από τους Β. Παπαδήμα και Θ. Σπηλιώτη

 

Οταν το εισαγωγικό σημείωμα ενός βιβλίου είναι τόσο εύγλωττο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης.

Διαβάζοντας το "GROW 2" με «ιστορίες αποτυχίας από ανθρώπους που πέτυχαν», θεωρούμε ότι οι συγγραφείς Βαγγέλης Παπαδήμας και Θοδωρής Σπηλιώτης, τα λένε όλα από την αρχή αφού όλο το βιβλίο το γράφουν με τις ιστορίες τους και τα συμπεράσματα απ’ αυτές, πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι, επιχειρηματίες, μάνατζερς, επιστήμονες, στρατιωτικοί, κληρικοί.

Συγκλονιστικός είναι ο πρόλογος που γράφει μια 17χρονη μαθήτρια η οποία διεκτραγωδεί την περιπέτεια υγείας που είχε και τι διδάχθηκε απ’ αυτήν.

 

Γράφουν λοιπόν οι συγγραφείς στο προλογικό σημείωμα:

“Η ρόδα του χρόνου κυλά και μαζί της φέρνει ευτυχίες και δυστυχίες, χαρές και λύπες, επιτυχίες και αποτυχίες. Πόσα πράγματα από αυτά που κάναμε στο παρελθόν θα αλλάζαμε στη ζωή μας; Πώς αυτές οι επιτυχίες ή αποτυχίες επηρεάζουν τις ζωές των άλλων γύρω μας;

Πόσο άραγε επηρεάζουν τη δική μας ζωή;

Μετά τη «χρησιμότητα» του πρώτου βιβλίου Grow, όπου σημαντικοί άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης μίλησαν για πρώτη φορά μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων επιστρέφει για να ολοκληρώσει το έργο τους, με το δεύτερο και τελευταίο βιβλίο της προσπάθειας αυτής. Μιας προσπάθειας που σκοπό έχει να διδάξει όλους από τις αποτυχίες άλλων ανθρώπων.

Να ακούσουμε και να μάθουμε από ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει και δεν τα κατάφεραν.

Τι θα άλλαζαν, τι θα ξανάκαναν με διαφορετικό τρόπο;

Δύσκολους καιρούς διανύει η ανθρωπότητα, διανύουμε εμείς, όλοι μας. Πάντα όμως θα υπάρχουν ευκαιρίες μέσα στις κρίσεις. Ευκαιρίες βελτίωσης της ζωής μας, της οικογένειάς μας, του περίγυρού μας. Προβλήματα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Μικρά, μεγάλα. Ισως για κάποιους πιο μικρά και για άλλους μεγαλύτερα.

Πόσοι πόλεμοι γίνονται άραγε αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το βιβλίο;

Δεν είναι μόνο η πανδημία, ποτέ δεν ήταν μόνο αυτή.

Πόσοι θάνατοι, πόσοι λιμοί...

Ες αεί.

Το θέμα είναι τι μαθαίνουμε κάθε φορά από όλα αυτά που συμβαίνουν και με ποια οπτική βλέπουμε την επόμενη μέρα.

Τι μαθαίνουμε από τις δυσκολίες, από τα προβλήματα, από τις στενοχώριες μας, αλλά και από τις στενοχώριες των άλλων;

Παρατηρούμε τις αποτυχίες των άλλων, ώστε να μην υποπέσουμε στο ίδιο σφάλμα;

Μαθαίνουμε κάτι από τις αποτυχίες μας; Αν ναι, τι;

Λάθη θα κάνουμε πάντα· μακάρι να μην τα επαναλάβουμε.

Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους συγγραφείς που συμμετείχαν και «τσαλάκωσαν» την εικόνα τους για να πάρουμε όλοι εμείς μαθήματα και να εκπαιδευτούμε.

Αλλωστε, κάποιες φορές η αποτυχία μάς στιγματίζει.

Ευχόμαστε να έχει όλος ο κόσμος υγεία και να ξεπεράσουμε γρήγορα και με τον πιο ανώδυνο τρόπο την παγκόσμια δοκιμασία με τον ιό.

Ολοι μαζί θα το περάσουμε.

Καλή μελέτη”.

 

Το "GROW 2" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΙΟΠΤΡΑ».