Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 11:32

"Η ελευθερία είναι επιλογή" της Dr Edith Eger, από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Γράφτηκε από την
"Η ελευθερία είναι επιλογή" της Dr Edith Eger, από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Της Νικόλ Παπαδοπούλου

Η Dr Edith Eger επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, και κατάφερε να γιατρέψει τις πληγές της και να ταξιδέψει προς την ελευθερία. Έγινε ψυχολόγος και βοήθησε με τη σειρά της άλλους ανθρώπους να θεραπεύσουν τα δικά τους τραύματα. Χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο της έγραψαν ότι η ιστορία της τους έδωσε την έμπνευση που είχαν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Με αυτά τα λόγια κατά νου, η Eger αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με πρακτικές συμβουλές για το πώς εμείς, και κανένας άλλος, θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας να σπάσει τα καταστροφικά μοτίβα του παρελθόντος που τον εγκλωβίζουν. Εξίσου δυσβάσταχτη φυλακή με τους τοίχους και τα συρματοπλέγματα είναι η φυλακή που δημιουργούν οι σκέψεις μας. Η Eger περιγράφει τις πιο επίμονες πεποιθήσεις που ρίζωσαν μέσα της, όπως ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η ενοχή, η ντροπή, και για καθεμία παρουσιάζει τα εργαλεία που τη βοήθησαν να την ανταπεξέλθει.
Μέσα από την προσωπική της ιστορία, καθώς και τις ιστορίες των ασθενών της, θέτει στον αναγνώστη δύο κρίσιμες ερωτήσεις: Θα ήθελες να παντρευτείς τον εαυτό σου; Εξελίσσεσαι ή κάνεις βήματα προς τα πίσω;
Ένα βιβλίο λοιπόν, που δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει πως ανεξάρτητα τις συνθήκες που βιώνουμε, στο χέρι μας είναι να δούμε και να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα από μια πιο αισιόδοξη πλευρά. Να προσπαθήσουμε να βγούμε για λίγο από τα δεσμά του φόβου, της ενοχής και της ντροπής και να διεκδικήσουμε την ελευθερία που τόσο μας αξίζει. Να κάνουμε δηλαδή, το μυαλό ένα πιστό σύμμαχο, που όταν συναντά μια επώδυνη δυσκολία ή μια σκληρή ανάμνηση, ακόμα και όταν διαπράξει κάποιο λάθος να πιάνεται από το σωσίβιο του φωτός και να βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται. Ως γνωστόν, τα τραύματα μας, πολλές φορές γίνονται εμπόδια και αυτά με τη σειρά τους φυλακές που μας βυθίζουν σε ατέρμονες, φαύλες σκέψεις. Είναι σαν να κρατάμε στα χέρια μας το κλειδί αλλά να μη το βάζουμε στη πόρτα για να ανοίξει. Ίσως επειδή τρέμουμε την αλλαγή ή γιατί διστάζουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια βαθιά κρυμμένη μας αλήθεια. Όπως και να έχει τα 12 αυτά μαθήματα θα μας δείξουν ένα διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης της ζωής, με λιγότερες "πτώσεις", θα μας υπενθυμίσουν πως η ελευθερία είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή και δε θα ξεχάσουν να μας ανοίξουν τη πόρτα σε μια ζωή πιο φωτεινή, πιο δημιουργική, με περισσότερη ενσυναίσθηση και χιούμορ.

 


NEWSLETTER