Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 10:47

“Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας” από την Ελένη Κουτσούδη – Ιόλα

Γράφτηκε από την
“Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας” από την Ελένη Κουτσούδη – Ιόλα

Από τις Εκδόσεις “Μίνωας”.

Εχοντας αφήσει να αιωρείται μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση, η Ελένη Κουτσούδη - Ιόλα, ανιψιά του Αλέξανδρου Ιόλα, διηγείται την εμπεριστατωμένη ιστορία της ζωής του, καταρρίπτοντας μύθους και παρουσιάζοντας τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο. Με μοναδικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ζωντανεύει κάθε φάση της ζωή του σπουδαίου αυτού ανθρώπου της τέχνης, τις αναφορές του στις μεγάλες προσωπικότητες του αιώνα μας που συναναστράφηκε, τη ζωηρή «εκ των έσω» σκιαγράφηση των καλλιτεχνικών και προσωπικών πτυχών  του Αλέξανδρου Ιόλα, το βιβλίο προσκαλεί κάθε φιλότεχνο, κάθε σπουδαστή της τέχνης αλλά και κάθε αναγνώστη που θέλει να μάθει περισσότερα για τη ζωντανή ιστορία της τέχνης παγκοσμίως. 

“Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν μια πολυσύνθετη προσωπικότητα που δεν χωρούσε σε κουτάκια. Διέθετε εξαιρετική ευστροφία που τον οδηγούσε πάντα με επιτυχία στο επόμενο στάδιο. Μέχρι το 1976, τήρησε πιστά την εντολή «Αύξου αεί», που του έδωσε ο πνευματικός του πατέρας, Αγγελος Σικελιανός.

Στην τελευταία φάση της ζωής του όμως, η πυξίδα του έχασε τον αληθή Βορρά. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την Καλυψώ, αρνούμενος το δώρο της αθανασίας που του προσέφερε και επέλεξε την επιστροφή στην Ιθάκη, που δεν του δώριζε παρά έναν «εσφαλμένο και απατηλό προορισμό». Ετσι, ο άσωτος υιός, ο επαναστάτης, επέστρεψε στην Ελλάδα, μία χώρα που έμελλε να γίνει για εκείνον ο τόπος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας του”.

 

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εξειδικεύτηκε στην Οικογενειακή Θεραπεία και ίδρυσε το Θεραπευτικό Εργαστήρι Οικογενειακών Σχέσεων, στο οποίο πρωτοστάτησε για 25 χρόνια. Την ενδιέφερε ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό κομμάτι και διεξήγαγε Κλινικά Προγράμματα Συστημικής Προσέγγισης καθώς και Αξιολογήσεις Προσωπικότητας σε φοιτητές ψυχολογίας. Μέχρι σήμερα αφιερώνει τον χρόνο της στην εποπτεία ψυχοθεραπευτών.

Από το 2018 ασχολείται και με τη συγγραφή. Το παρόν βιβλίο είναι το πρώτο έργο της που δημοσιεύεται.


NEWSLETTER