Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 20:29

"Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ" από τον Παναγή Κουμάντο

Γράφτηκε από την
"Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ" από τον Παναγή Κουμάντο

Η επίπονη έρευνα του Παναγή Κουμάντου στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ ολοκληρώθηκε, και το ομότιλο βιβλίο είναι πλέον στη διάθεση των φιλίστορων. 

Με την έκδοση συμπληρώνεται ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για τον -Ελληνα από μητέρα και Γάλλο από πατέρα- υπολοχαγό του Συντάγματος των Γρεναδιέρων που επάνδρωναν την προσωπική φρουρά του Ναπολέοντα. Ο οποίος μετά τη συνάντηση με το Δημήτριο Υψηλάντη στην Τεργέστη, που ήταν κέντρο του φιλελληνισμού, ενσωματώθηκε στην ακολουθία του και μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι έφτασε στην Καλαμάτα.

Μετά την επανάσταση οργανώθηκε στα Βέρβαινα ο τακτικός στρατός αποτελούμενος κυρίως από νησιώτες και φιλέλληνες, ενώ η αρχηγία του ανατέθηκε στον Ιωσήφ Βαλέστ. Με μικρή δύναμη από 60 στρατιώτες, ο Βαλέστ μαζί με τον Υψηλάντη έφτασαν στην Καλαμάτα που επελέγη ως έδρα του τακτικού στρατού. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία που, μέσα από άγνωστες λεπτομέρειες τις οποίες φέρνει στην επιφάνεια ο Παναγής Κουμάντος, φτάνει μέχρι την Κρήτη το 1822 - όπου ο Βαλέστ σκοτώθηκε στην προσπάθεια κατάληψης του Ρεθύμνου.

Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά στο βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου στην Καλαμάτα.


NEWSLETTER