Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 19:03

Εκδήλωση για τον "Ερωτόκριτο" στην "Μπουκαδούρα"

Εκδήλωση για τον "Ερωτόκριτο" στην "Μπουκαδούρα"

«Ο ύμνος του έρωτα στον "Ερωτόκριτο". Η συμβολή του έργου στην κρητική και νεοελληνική λογοτεχνία" είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8 στο πολιτιστικό στέκι ''Μπουκαδούρα'', στο πάρκο του Λιμενικού στην Καλαμάτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει σύντομη παρουσίαση του έργου από την Εφη Αγγελοπούλου και την Ελένη Μάλαμα, ενώ στίχους θ' απαγγείλει ο Δημήτρης Σιψάς. Το αφιέρωμα θα κλείσει με κρητική μουσική με τους Αγγελο Θεοδωρακόπουλο στο λαούτο και Ελένη Περτσελάκη στο βιολί.

O "Ερωτόκριτος" αναγνωρίζεται σαν κλασικό έργο της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, σαν το ωραιότερο λυρικό αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε σε γλώσσα νεοελληνική. Ανήκει στην κατηγορία των επικών ποιημάτων, γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και αποτελείται από 10.000 στίχους, σε πέντε μέρη. Το όνομά του το έχει πάρει από τον Ερωτόκριτο, το κύριο πρόσωπο του έργου, το οποίο υποδηλώνει αυτόν που έχει βασανισθεί από τον έρωτα.  Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά, ένας έρωτας ο οποίος χρησιμεύει ως άξονας στον ποιητή για να υμνήσει τη φιλία, την ανδρεία και την αγάπη προς τη πατρίδα. Ο "Ερωτόκριτος" πέρασε στη λαϊκή παράδοση και παραμένει δημοφιλές κλασικό έργο.