Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 21:26

"Αστραφτερά πεδία" της Σώτης Τριανταφύλλου στην Καλαμάτα

"Αστραφτερά πεδία" της Σώτης Τριανταφύλλου στην Καλαμάτα

Η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις" της Δήμητρας Δημοπούλου. Αφορμή, η παρουσίαση του νέου βιβλίου της με τίτλο "Αστραφτερά πεδία", το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε διάφορα αντικείμενα στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη - όπως Φαρμακευτική, Ιστορία, Γαλλική Φιλολογία κ.ά. Έχει γράψει 3 συλλογές διηγημάτων ("Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι", "Το εναέριο τρένο στο Στίλγουελ", "Άλφαμπετ Σίτυ"), 2 βιβλία για τον κινηματογράφο ("Κινηματογραφημένες πόλεις", "Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου 1976-1992") και 10 μυθιστορήματα ("Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης", "Αύριο, μια άλλη χώρα", "Ο υπόγειος ουρανός", "Το εργοστάσιο των μολυβιών", "Φτωχή Μάργκο", "Άλμπατρος", "Κινέζικα κουτιά", "Λίγο από το αίμα σου", "Για την αγάπη της γεωμετρίας", "Σπάνιες γαίες"), που τα περισσότερα έγιναν μπεστ σέλερ. Επίσης 5 νουβέλες ("Γράμμα από την Αλάσκα", "Θάνατος το ξημέρωμα", "Η φυγή", "Συγχώρεση", "Πιτσιμπούργκο"), βιβλία για παιδιά ("Η Μάριον στα ασημένια νησιά και τα κόκκινα δάση", "Γράμμα από ένα δράκο", "Η Μιλένα και το φρικτό ψάρι"), και για εφήβους-νέους ("Αφρικανικό ημερολόγιο", "Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής"). 

Μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου, έγραψαν από κοινού τα βιβλία: "Αριστερή τρομοκρατία, δημοκρατία και κράτος" και "Για τη σημαία και το έθνος". Τα άρθρα της στην εφημερίδα "Athens Voice" συγκεντρώθηκαν στον τόμο, "Η φοβερή τροπή των πραγμάτων". 

 

ΤΑ "ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΑ ΠΕΔΙΑ"

Σύμφωνα με τη Σώτη Τριανταφύλλου, τα "Αστραφτερά πεδία" είναι μια περιδιάβαση στο Παρίσι και στην Αθήνα· «μια διαδρομή γεμάτη παρακάμψεις, στα ευμετάβλητα τοπία των εσώτερων πόλεων· στη σιωπή των προαστίων· στις ακτές. Η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Ντιτρόιτ βρίσκονται εδώ σε δεύτερο πλάνο, μολονότι έζησα μεγάλο μέρος της ζωής μου στις αμερικανικές πόλεις και στον ενδιάμεσο χώρο, στους αυτοκινητοδρόμους και στα μοτέλ. Στα "Αστραφτερά πεδία" ο προορισμός λείπει· στη διαδρομή γίνεται λόγος για τη λογοτεχνία, για τη νιότη, την πολιτική, την ιστορία, τη διεθνή στρατηγική, τον έρωτα, την ποίηση, το ροκ εντ ρολ, τον θάνατο και την αυτοκτονία - γίνεται συχνά λόγος για τον θάνατο και την αυτοκτονία· πολύ συχνά. Δεν ξέρω γιατί - δεν σκοπεύω να αυτοκτονήσω προς το παρόν· τις περισσότερες μέρες, μάλιστα, είμαι εκστατικά ευτυχισμένη.
Παρ’ όλα αυτά, έγραψα τα "Αστραφτερά πεδία" για τους νεκρούς - όχι ότι έχει κάποια σημασία γι’ αυτούς. Εχει για μένα· ώσπου να εκδοθεί το βιβλίο θα έχουν, σίγουρα, προστεθεί κι άλλοι θάνατοι, κι άλλες απώλειες. Τα "Αστραφτερά πεδία" είναι το είδος του βιβλίου που μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το άπειρο ή μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα: Περιλαμβάνει σκέψεις, ιστορίες, αποσπάσματα μυθοπλασίας, αναμνήσεις από το παρελθόν και, κατά κάποιον τρόπο, αναμνήσεις από το μέλλον».

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)