Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 10:58

Σαϊτοπόλεμοι στη Μεσσηνία

Σαϊτοπόλεμοι στη Μεσσηνία

 

Οι καθιερωμένοι σαϊτοπόλεμοι θα γίνουν και φέτος στη Μεσσηνία, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Τα μπουλούκια είναι έτοιμα να κορυφώσουν τη δράση τους συναγωνιζόμενα σε δεξιοτεχνία και γεμίζοντας τον αέρα λάμψη και καπνό. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας θα γίνει αργά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στον χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την πλατεία Οθωνος. Στον φετινό σαϊτοπόλεμο συμμετέχουν οι εξής 9 ομάδες σαϊτολόγων: «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου, «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου, «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, «Κούγκι» του Χρήστου Σαμιώτη, «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, «Παραδοσιακή Φυτειά» των Δημήτρη Ξωξάκου και Παύλου Κρεμμύδα, «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά και «Βετεράνοι Ράχης - Κουφού ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου.

 

ΜΕΣΣΗΝΗ

Οι σαϊτολόγοι της Μεσσήνης θα συναντηθούν την Κυριακή του Πάσχα στα Μπεζεστένια, στις 7 το απόγευμα. Τα 5 μπουλούκια που θα συμμετέχουν είναι οι «Επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γέρουλα, οι «Απελευθερωτες» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, τα «Παλικάρια του Μοριά» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη, και το Μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη. 

 

ΕΥΑ

Τη Δευτέρα του Πάσχα το έθιμο αναβιώνει στην Εύα μαζί με το εντυπωσιακό «Κάψιμο του Ιούδα», από τις 6.30 το απόγευμα στο γήπεδο του χωριού. Σαΐτες θα ανάψουν τα μπουλούκια του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου. 

 

ΑΙΘΑΙΑ

Τη Δευτέρα επίσης, στην πλατεία της Αιθαίας (13 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα επί του παλαιού εθνικού δρόμου), η ντόπια ομάδα σαϊτολόγων «Το Κρυφό Σχολειό Αιθαίας», που δημιουργήθηκε από τoν καπετάνιο Νίκο Τσικούρη, θα ανατινάξει τον Ιούδα και θα ρίξει εκατοντάδες σαΐτες, συνεχίζοντας το τοπικό έθιμο.