Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 15:06

Επιτυχές το συνέδριο για την «Ημέρα της Αγρότισσας»


Γράφτηκε από την




Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων του Δήμου Ευρώτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της «Γυναίκας της Υπαίθρου».
Ειδικότερα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, οπότε άνοιξαν οι εργασίες του Συνεδρίου, εκατό (100) περί τον αριθμό αγρότισσες από διάφορα σημεία της χώρας, κατέφθασαν στη Λακωνία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο πανελλήνιο συνέδριο, αλλά και να γνωρίσουν, επί τη ευκαιρία, τις ομορφιές του Δήμου Ευρώτα.
Την επομένη - ημέρα διεξαγωγής της κεντρικής εκδήλωσης, τις συνέδρους υποδέχθηκαν δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες αυτών, στον πολυχώρο «ΕΡΑΤΩ», σε κλίμα ζεστό και φιλικό.
Τον κύκλο των χαιρετισμών άνοιξε ο δήμαρχος Ευρώτα κος Γρυπιώτης, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σε αυτόν εδώ το Δήμο. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα και αυτό παρά την απομόνωση της ονομασίας και της αναγνώρισής του, ως αγροτικός Δήμος. Οι πολίτες έχουν ως μοναδική οικονομική στήριξη την εκμετάλλευση των αγροτικών πόρων. Αυτός εδώ ο δήμος δέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τη φιλοξενία των συνέδρων και αυτό διότι πιστέψαμε, ότι από τη μοναδική εμπειρία που θα αποκτήσουμε, θα βοηθήσουμε τους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του δήμου μας, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και που δυστυχώς η μοναδική ανταγωνιστικότητα μέσα σε μία δεδομένη, πλέον, οικονομική κρίση έχει στερήσει από αυτούς την εξέλιξή τους».
Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισανθεσμικοί φορείς του τόπου και πιο συγκεκριμένα: ο αιδεσιμολογιώτατος π. Βασίλειος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ. Ευσταθίου, οι βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας κκ. Αθανάσιος Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελ/σου κος Παναγιώτης Νίκας, οι αντιδήμαρχοι Ελαφονήσου, Σπάρτης και Ανατολικής Μάνης κκ.Διονύσιος Ανωμήτρης, Ιωάννης Καρμοίρης και Γεωργία Λυροφώνη, αντίστοιχα, ο πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ κος Τζανέτος Καραμίχας, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα Βασιλική Δερτιλή – Σταματίου, ο πρόεδρος Τοπικού Προγράμματος LEADER κος Σπύρος Φλώρος και ο πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας κος Νίκος Προκοβάκης.
Η σκυτάλη, στη συνέχεια δόθηκε στους ομιλητές της εκδήλωσης, οι οποίοι διατύπωσαν τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, την ανάπτυξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Ειδικότερα, τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε η Διευθύντρια Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Λακωνίας κα Αικατερίνη Χριστοπούλου, η οποία μίλησε για τη «συμβολή της Εκπαίδευσης στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτισσών», ενώ ακολούθως τη διαδέχθηκε η κα Αικατερίνη Λασιθιωτάκη, Π.Ε. Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας Δήμου Ηρακλέιου. Η κα Λασιθιωτάκη μίλησε σχετικά με την «έμφυλη διάσταση της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο: Η περίπτωση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών του Ν. Ηρακλείου».
Για τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα στη σύγχρονη αγροτική οικονομία» μίλησε, εν συνεχεία, η κα Τασία Κανελλοπούλου, Εκπαιδευτικός, πρώην Νομάρχης και πρώην Περιφερειάρχης, ενώ η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με τις κκ. Χριστίνα Σταυροπούλου, Γεωργο-οικονομολόγο – Στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ και Όλγα Κούρλα, Εκπρόσωπο Νέων Αγροτών.
Οι ως άνω κυρίες ανέπτυξαν τις απόψεις τους σχετικά με τους «Αγροτουριστικούς Βιοτεχνικούς και Οικοτεχνικούς Συνεταιρισμούς» και «το ρόλο της Νέας Αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη», αντίστοιχα.
Κατά τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, ο κος Γεώργιος Ρωμανιάς, Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΝΕ-ΓΕΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μίλησε σχετικά με τα «Συνταξιοδοτικά – Ασφαλιστικά Δικαιώματα Γυναικών», ενώ έδωσε σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που ετέθησαν από το ακροατήριο.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε σχετικά η κα Αργυρώ Γκουβούση – Κρητικάκου, Δημοτική Σύμβουλος και Αγρότισσα, ενώ μετά το τέλος της συζήτησης, ακολούθησε παράθεση μπουφέ (προσφορά από Συλλόγους Γυναικών της περιοχής).
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η δημοτική αρχή Ευρώτα ξενάγησε τις φιλοξενούμενες αγρότισσες – συνέδρους στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά, καθώς επίσης στους Αρχαιολογικούς Χώρους του Γερακίου.
Η κεντρική εκδήλωση έλαβε τέλος με τελετή ευχαριστίας των εθελοντών και χορηγών, καθώς επίσης με παράθεση επίσημου δείπνου(Προσφορά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας).
Τη βραδιά κόσμησαν με τις όμορφες φιγούρες τους, ο Χορευτικός Όμιλος Σκάλας, ο Χορευτικός Σύλλογος «ΚΥΨΕΛΗ» (Χορού και Πολιτισμού), Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνίου και Αντιπροσωπεία του Χορευτικού Συλλόγου Μάνης.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα