Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2017 16:25

“Τρεις χιλιετίες ελληνική μουσική” απόψε στον Επικούριο Απόλλωνα

Γράφτηκε από την

Η μουσικοθεατρική παράσταση “Τρεις χιλιετίες ελληνική μουσική” θα δοθεί σήμερα Δευτέρα 7 Αυγούστου (νύχτα πανσέληνου) στις 8 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Επικούριου Απόλλωνα, με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού συνόλου “Λύραυλος”. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Ο Δήμος Οιχαλίας σε συνδιοργάνωση με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προσφέρει μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά όργανα: μία ολόκληρη ζωντανή κινητή έκθεση που ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα.
Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες και γυρνάει τη «μηχανή του χρόνου» στη μουσική που γέννησε ο ελληνικός πολιτισμός 3.000 χρόνια πριν. Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της ελληνικής μουσικής.

Οι ακροατές - θεατές θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία: Θα ακούσουν σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια που έχουν βρεθεί γραμμένα σε αρχαίους παπύρους και χαραγμένα σε μάρμαρα, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του σχήματος «Λύραυλος» πάνω σε κείμενα και ποιήματα προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφτεί και έχουν γράψει για το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, όπως ο Ν. Καζαντζάκης, ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας κ.λ.π. Επίσης μία σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική, (τσακώνικο, ριζίτικο, θρακιώτικο,κλπ.) στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, ερμηνεύονται με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως: ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, (ο αρχαίος άσκαυλος), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, κέρας, σάλπιγγα, κλπ, και επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.