Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 08:33

Επιτυχημένο το Φεστιβάλ για Καζαντζάκη και Ζορμπά στη Στούπα

Επιτυχημένο το Φεστιβάλ για Καζαντζάκη και Ζορμπά στη Στούπα

 

Ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς βρέθηκαν ξανά να ... περιπλανώνται στα μέρη όπου έζησαν και έδρασαν για λίγο, 100 χρόνια πριν, στη Στούπα, στην Πραστοβά, στην παραλία Καλόγριας.

Από την Παρασκευή ως την Κυριακή διήρκεσε το Φεστιβάλ «Καζαντζάκης & Ζορμπάς στη Στούπα … 100 χρόνια μετά», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. 

Οπως σημειώνει η Βασιλική Κατέρη – εικαστικός, πρόεδρος του νεοσύστατου Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη και τη Φύση «Ναρτούρα»: “Με ένα μεγάλο «ώπα» στα χείλη, όλοι όσοι βρέθηκαν τις μέρες εκείνες στη Στούπα βίωσαν την ατμόσφαιρα εκείνη που ενέπνευσε - και συνεχίζει να εμπνέει. Το 3ήμερο Φεστιβάλ που διοργάνωσε το νεοσύστατο Σωματείο, σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών “Arts Club Stoupa” πέτυχε και με το παραπάνω το σκοπό του. Παντού υπήρχε διάχυτη μια αίσθηση γιορτής. Μιας γιορτής, που τους χωρούσε όλους. Που η χαρά και η ευφορία πήγαζε από τα εσώψυχα του καθενός, με αποτέλεσμα το χαμόγελο να είναι  μόνιμα ζωγραφισμένο στα πρόσωπα ντόπιων και επισκεπτών. Οσοι επέστρεφαν στον τόπο τους –και ήταν πολλοί, από μακρινούς τόπους όλου του πλανήτη - πήραν μαζί τους τη χαρά, το χαμόγελο,  το μήνυμα της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, της ομόνοιας. Μέσα από αυτό το Φεστιβάλ βρέθηκε το "χθες" και το "σήμερα" αγκαλιά. Ας κρατήσουμε στη χούφτα μας με σεβασμό, ό,τι η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του τόπου μας κληροδότησε. «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος» έγραφε ο Καζαντζάκης… Μόνο που εμείς θέλουμε να ελπίζουμε και θα θέτουμε συνεχώς μέσα από την τέχνη, τις βάσεις για να το μπορούμε κιόλας”. 

Το τριήμερο περιλάμβανε αναγνώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια για ενηλίκους και παιδιά, θεατρικά δρώμενα, συζητήσεις, μουσική και χορό.