Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 07:37

Μεσσηνία: Μέχρι την Παρασκευή ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία (βίντεο)

Μεσσηνία: Μέχρι την Παρασκευή ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία (βίντεο)

Μέχρι την Παρασκευή 23 του μήνα συνεχίζεται ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, ο οποίος ξεκίνησε το Σάββατο, παράλληλα σε 34 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Στη Μεσσηνία συμμετέχουν η Καλαμάτα και η Πύλος.

Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, την έναρξη του Μαραθωνίου σήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος και ήταν ο πρώτος αναγνώστης. Επίσης, εγκαινίασε την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα».

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της εβδομάδας των εκδηλώσεων, σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση «Αίσωπος και Λαφονταίν: μια διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις» σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων.   

Στην εβδομάδα των εκδηλώσεων συμμετέχουν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες, και τα εξής σχολεία: 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα), καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία: 6ο και 18ο Καλαμάτας, 1ο και 2ο Χώρας (υπεύθυνη καθηγήτρια Sylvie Dufrèsne), Βαλύρας, Εύας, Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου), καθώς και το 2ο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου), το Γυμνάσιο Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου) και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή).

Επίσης συμμετέχουν τα Κέντρα Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη», «Saint-Exupéry» και «Ma cour de français».

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=oae7Ao0vtYE} 

 

ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ

Στην εκδήλωση «Αίσωπος και Λαφονταίν: μια διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις», που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, οι συμμετέχοντες θα διαβάσουν, θα θεατροποιήσουν, θα τραγουδήσουν και θα χρησιμοποιήσουν μάσκες που φιλοτέχνησαν. Με τον τρόπο αυτό η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με τον Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα γίνει στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης σήμερα Δευτέρα και ώρα 6.30 μ.μ.

Η Αντωνία Παυλάκου θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων διά μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία, ενώ οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κ.ά.).