Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 10:43

Αρχαία Μεσσήνη: 17 Απριλίου ξεκινά το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 

Γράφτηκε από τον

 

Την Τρίτη 17 Απριλίου ξεκινούν στην Αρχαία Μεσσήνης οι παραστάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης.

Στο φετινό φεστιβάλ μετέχουν συνολικά 9 μαθητικά θεατρικά σχήματα, δύο από το εξωτερικό, ένα από τη Μεσσήνη και 6 από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια σημαντική μεταβολή, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι ότι όλες οι παραστάσεις που θα δοθούν στην Αρχαία Μεσσήνη θα γίνουν στο αρχαίο θέατρο -και όχι στο Εκκλησιαστήριο- καθώς ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να υποδεχθεί πολύ περισσότερους θεατές.

Επιπλέον, δύο από τις παραστάσεις θα δοθούν και σε χώρους της πόλης της Μεσσήνης, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διάλεξη, στο Φιλοσοφικό Κέντρο, από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφών και αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στη διάρκεια του Φεστιβάλ, από 18 έως 26 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος -όπως και τις προηγούμενες χρονιές- παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, που θα ξεκινούν στις 11.30 το πρωί. Πρόκειται για τον “ηχητικό περίπατο” που αφορά ξενάγηση στα ανασκαφικά ευρήματα, καθώς και την “αρχαιοελληνική πομπή” ένα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η τελετή έναρξης του φετινού φεστιβάλ θα γίνει την Τρίτη 17 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης και αμέσως μετά θα ακολουθήσει παράσταση με τις “Βάκχες” Ευριπίδη, από την ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη 18 του μήνα, στις 10 το πρωί, η ομάδα του Λυκείου Μεσσήνης θα παρουσιάσει επίσης τις “Βάκχες” του Ευριπίδη. Την Πέμπτη 19 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί, η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα θα παρουσιάσει την “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, ενώ την Παρασκευή 20 του μήνα, στις 10 το πρωί, η κοινή ομάδα από τα 7ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Κέρκυρας θα παρουσιάσει τους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου.

Για το Σάββατο δεν υπάρχει προγραμματισμένη παράσταση, ωστόσο την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Λυκείου της Μεσσήνης, η ομάδα από το Κολλέγιο Αποφοίτων του Αλικάντε της Ισπανίας (La Nave Argo – Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante) θα παρουσιάσει τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Την Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 10 το πρωί, η εν λόγω ομάδα θα παρουσιάσει την τραγωδία αυτή στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Την ίδια ημέρα, για τις 8 το βράδυ, είναι προγραμματισμένη εκδήλωση, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, με θέμα “Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία” και ομιλητές τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με τη συνεργασία μαθητών από το Λύκειο Μεσσήνης.

Την Τρίτη 24 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης η ομάδα αποφοίτων της RADA (Royal Academy of Dramatic Art), από το Λονδίνο, θα παρουσιάσει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Για την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 9.30 το πρωί, στον πιο πάνω χώρο, είναι προγραμματισμένη η παράσταση με τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, από την ομάδα του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης. Την ίδια ημέρα, στις 11.45 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, η ομάδα των αποφοίτων της RADA θα παρουσιάσει για μία ακόμα φορά τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρουσιαστεί η “Ελένη” του Ευριπίδη από την ομάδα του Γυμνασίου – Λυκείου Βροντάδου Χίου.

Την Παρασκευή 27 του μήνα, τέλος, στις 10 το πρωί, στον ίδιο χώρο, η ομάδα από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης θα παρουσιάσει την κωμωδία “Βάτραχοι” Αριστοφάνη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή λήξης 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη.

Β.Γ.Μ.