Πέμπτη, 10 Μαϊος 2018 10:31

Ρεκόρ ακροατών και συμμετοχών στο 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Ρεκόρ ακροατών και συμμετοχών στο 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ρεκόρ ακροατών και συμμετοχών τον Απρίλιο το 7ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, το οποίο είχε ξεκινήσει φέτος, από το Νοέμβριο, με πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από  την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «Τέρψις». Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και την καλλιτεχνική διεύθυνση του έχει αναλάβει ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου, Αντώνης Κουφουδάκης. Περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και  παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, Γεράσιμου Μηλιαρέση - μαθητή του θρυλικού Andres Segovia.

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ φέτος φιλοξενήθηκαν σε διάφορες αίθουσες συναυλιών της πόλης της Καλαμάτας, όπου οι ακροατές ξεπέρασαν τα 1.500 άτομα στις συναυλίες. Πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ για το Φεστιβάλ, που επιβεβαιώνει την καθιέρωσή του και αποδεικνύει πως οι άνθρωποι της πόλης έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετέχουν μαθητές που συναγωνίζονται με ειλικρίνεια  δίνοντας κουράγιο και συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, καθηγητές που τους προετοιμάζουν και τους εμπνέουν, γονείς που τους καμαρώνουν και τους στηρίζουν, προσκεκλημένοι σολίστ που τους συμβουλεύουν και τους χαίρονται, μουσικόφιλο κοινό που προσέρχεται και χειροκροτεί.

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2017, με την παράσταση “Η κιθάρα, η ιστορία της και ο μαγικός κόσμος της μουσικής”. Εκεί οι μαθητές γνώρισαν την κιθάρα μέσα από εμψυχωτές μουσικούς σε μια διαδραστική παράσταση - εργαστήριο σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητικών ομάδων. Οι παρουσιάσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του  “Μεταφεστιβάλ” για τη Βιωματική Πολιτισμική Εκπαίδευση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας (Κ.Ε. “Φάρις”) και η Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης). Η παράσταση ανέβηκε και άλλες 3 φορές(13 Δεκεμβρίου, 31 Ιανουαρίου και 28 Μαρτίου) με τεράστια επιτυχία! Συμμετείχαν αναλυτικά οι: Βίκυ Βασιλειάδη (φλάουτο), Παναγιώτα Ηλιοπούλου (αφήγηση), Κατερίνα Παλαιολόγου (τραγούδι), Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Νικόλας Παλαιολόγος (ούτι, γιαλί ταμπούρ).

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και στην αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Κ. ακολούθησε σεμινάριο φλαμένκο κιθάρας, με τον  Σωκράτη Μαστροδήμο και την επόμενη μέρα ρεσιτάλ φλαμένκο κιθάρας, από το σπουδαίο αυτό  κιθαριστή που διδάσκει στην Σεβίλλη και μας φέρνει κοντά στην ισπανική παράδοση.

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το κοινό απόλαυσε μία καταπληκτική συναυλία μουσικής δωματίου, αλλά και έργα για σόλο κιθάρα με τίτλο “Από τον A.Vivaldi στους Beatles”. Επαιξαν οι: Κώστας Κοτσιώλης (κιθάρα) και  L' Anima String Quartet, Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο (βιολί), Μόνικα Δάμου (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Ο διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας Κώστας Κοτσιώλης και το σπουδαίο κουαρτέτο εγχόρδων “L’ Anima” παρουσίασε έργα A.Vivaldi, L.Boccherini, I.Albeniz, C.Domeniconi, L. Brouwer, Beatles - L.Brouwer.

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής σειρά είχε το σεμινάριο – ανοιχτή συζήτηση, με τον Κώστα Τοσίδη. Την επόμενη μέρα το κοινό μαγεύτηκε με το ρεσιτάλ κιθάρας, με συνθέσεις των A. Ourkouzounov, F. Gasull, P. Vasks, M. Ohana, L. Brouwer κ.ά. Εργα σύγχρονης μουσικής από έναν καθηγητή του Mozarteum University της Αυστρίας.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας δίδαξε σεμινάριο κιθάρας ο Γιώργος Νούσης. Την επόμενη μέρα ακολούθησε στον ίδιο χώρο η συναυλία “23 χορδές στη σκηνή” με τους Γιώργο Νούση, Αντώνη Κουφουδάκη (κιθάρα) και το Νικόλα Παλαιολόγο (ούτι). Το πρόγραμμα περιλάμβανε κυρίως συνθέσεις του Γιώργου Νούση σε έργα για σόλο κιθάρα, δύο κιθάρες, κιθάρα – ούτι και τρίο, συνθέσεις ενός σπουδαίου συνθέτη - κιθαριστή από την Βιέννη.

Το Σάββατο το πρωί 14  Απριλίου, στο Εργατικό κέντρο Καλαμάτας διαγωνίστηκαν στην Παιδική Κατηγορία όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2005 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Βαλς Βιενουά» του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Το επίπεδο ήταν εξαιρετικό και η επιτροπή αποτελείτο από τους (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Μαρία Κολόζου, Γιάννης Ανδρόνογλου, Κώστας Ηλιάδης, Λεωνίδας Κανάρης). Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Ιάσονας Γεωργιόπουλος Α’ Βραβείο και Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του υποχρεωτικού έργου, Σταυρούλα Κοτσομύτη Β’ Bραβείο,                     Γιώργος Παπαδόπουλος Γ’ Βραβείο, Ηλιάνα Ρούσου έπαινος.           

Την ίδια μέρα το απόγευμα έλαβε χώρα ο διαγωνισμός της Εφηβικής Κατηγορίας με μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο. Στην Εφηβική Κατηγορία διαγωνίστηκα  όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2002 παίζοντας το υποχρεωτικό έργο «Εν Καλάμαις» του Θεόδωρου Παναγόπουλου και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής. Αποτελέσματα: Ελενα Θεοδωρούδη Α’ Βραβείο και Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης του υποχρεωτικού έργου, Αναστάσιος Κοτσομύτης Β’ Βραβείο, Κωνσταντίνα Κουδούνη Γ’ Βραβείο, Δημήτρης Αποστολόπουλος έπαινος.

Το βράδυ ακολούθησε ένα πολύ δυνατό, διπλό ρεσιτάλ. Στο πρώτο μέρος ο Γιάννης Ανδρόνογλου έπαιξε έργα για σόλο κιθάρα του C. Domeniconi, αλλά και δικές του συνθέσεις. Στο δεύτερο μέρος, μαζί με τον Παύλο Μπατσικούρα στο παραδοσιακό βιολί και τον Γιώργο Κλάδη στα παραδοσιακά κρουστά χάρισαν στο κοινό της Καλαμάτας μια παράσταση - γιορτή για το κλείσιμο του Φεστιβάλ με έργα εμπνευσμένα κυρίως από την ρυθμολογία των παραδοσιακών χορών της Μακεδονίας.

Την Κυριακή 15 Απριλίου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» με την κατηγορία άνευ ορίου ηλικίας.  Το σύνολο των διαγωνιζομένων έφθασε τις 30 συμμετοχές, αριθμό - ρεκόρ για το φεστιβάλ. Και σε αυτή την κατηγορία το  επίπεδο ήταν εξαιρετικό. Η επιτροπή (πρόεδρος: Κώστας Κοτσιώλης, μέλη: Μαρία Κολόζου, Κώστας Ηλιάδης, Λεωνίδας Κανάρης) αποφάσισε ως εξής: Λουκάς Αθηναίος – Αθηνάδης Β’ Βραβείο, Νικόλας Ψύλλου Γ’ Βραβείο, Ακης Σιψάς έπαινος.      

Το απόγευμα της ίδιας μέρας σειρά είχε η μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών και η τελετή απονομής των βραβείων των επαίνων και αναμνηστικών διπλωμάτων. Ως Α΄ Βραβείο στην Παιδική Κατηγορία δόθηκε μία  κιθάρα Admira μοντέλο Juanita. Ως Α΄ Βραβείο στην Εφηβική Κατηγορία δόθηκε μία κιθάρα “Almansa”. Τα Β΄ (120 ευρώ δωροεπιταγή) και Γ (80 ευρώ δωροεπιταγή) βραβεία αποτελούν προσφορά του Συλλόγου “Τέρψις”.