Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 10:46

Καλαμάτα: Έγιναν οι απονομές των διαγωνισμών λογοτεχνίας και φιλαναγνωσίας

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Έγιναν οι απονομές των διαγωνισμών λογοτεχνίας και φιλαναγνωσίας

 

Οι απονομές του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας» που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και της γιορτής “Βιβλιοδρομίες 2018” έγιναν το Σάββατο στο Αμφιθέατρο «Θεοδ. Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναφορά στο βιογραφικό και στην εργογραφία της Σοφίας Φίλντιση. Αναφέρθηκαν οι διακρίσεις των έργων της, η δισκογραφική της συνεργασία με αξιόλογους ανθρώπους στον  χώρο των τεχνών, η ανάμιξή της με έργα της στο χώρο της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Επειτα, τον λόγο πήρε η συγγραφέας Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου που υπερασπίστηκε την αξία της φιλαναγνωσίας και κάλεσε τους γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους επάξια. Μίλησε για την αξία της συμμετοχής, καθώς τόνισε ότι ένα μετάλλιο που δεν ξεθωριάζει ποτέ και που ανήκει σε όλα τα παιδιά, είναι το μετάλλιο της συμμετοχής ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Η Χριστίνα Δίμιζα, η οποία συνεχίζει το έργο της Ομάδας Λογοτεχνίας των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που άφησε η Σοφία Φίλντιση, τόνισε πως οι ρίζες του “Δέντρου της Σοφίας” έχουν πραγματικά ριζώσει στις καρδιές μας και σε πολλά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μίλησε για την αξία της λογοτεχνίας και αναφέρθηκε στην αξιόλογη ομάδα συγγραφέων και εικονογράφων της κριτικής επιτροπής (με τους Μάνο Κοντολέων, Νικόλα Ανδρικόπουλο, Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου, Γεωργία Γαλανοπούλου, Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, Φωτεινή Φραγκούλη, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Ιριδα Σαμαρτζή και Ελένη Δικαίου).

Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού ανέβασαν τη θεατρική παράσταση «Οι μολυβένιοι» της Σοφίας Φίλντιση. Μια θεατρική αλληγορία που πραγματεύεται διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η δικαιοσύνη, η φιλία και η προδοσία και όλα αυτά στον μαγικό κόσμο της φαντασίας, όπου τα άψυχα ζωντανεύουν. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού  Διαγωνισμού όπου ξεχώρισαν μαθητές από διάφορες πόλεις και χωριά όπως Θεσσαλονίκη, Σταυρό Λαμίας, Αθήνα, Καλαμάτα, Τσαριτσάνη Ελασσόνας και Σκάλα Λακωνίας. Τέλος βραβεύτηκαν μαθητές από διάφορα σχολεία της Καλαμάτας όπως το 10ο, το 11ο, το 12ο Δημοτικό και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά για την Γιορτή Φιλαναγνωσίας “Βιβλιοδρομίες 2018”.


NEWSLETTER