Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 07:56

Γιορτή ψωμιού στα Φιλιατρά

Γιορτή ψωμιού στα Φιλιατρά

 

Τις θρεπτικές αξίες του ψωμιού, αλλά και το πώς παρασκευάζεται το φρέσκο ψωμί από τους αρτοποιούς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι βρέθηκαν στην 5η Γιορτή Ψωμιού της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας, που φέτος έγινε στα Φιλιατρά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης και το κοινό μπόρεσε όχι μόνο να ακούσει σημαντικά πράγματα αλλά και να γευτεί τις δημιουργίες των αρτοποιών της περιοχής. Επισημάνθηκε ότι η διατροφική αξία του φρέσκου ψωμιού που παράγεται από το βιοτέχνη αρτοποιό δεν μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για αυτό και οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν το φρέσκο ψωμί.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας Απόστολος Μυλωνάς μεταξύ άλλων τόνισε: «Η 16η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα διατροφής. Στα είδη διατροφής είναι και το ψωμί , έτσι και εμείς με βάση αυτό αποφασίσαμε πριν μερικά χρόνια να κάνουμε τη γιορτή του ψωμιού σε όλο το νομό. Ξεκινήσαμε στην Καλαμάτα, μετά στη Μεσσήνη, στο Μελιγαλά, στην Κυπαρισσία και φέτος στα Φιλιατρά. Στόχος μας είναι να μάθει ο κόσμος τις θρεπτικές αξίες του ψωμιού, να μάθουν τα μικρά παιδιά σαν νέοι καταναλωτές να προτιμούν και να στηρίζουν τα αρτοποιεία της γειτονιάς, σε μια εποχή που έχουν βγει στο εμπόριο κατεψυγμένες ζύμες αγνώστου προελεύσεως. Πιο καθαρό και πιο υγιεινό ψωμί από το φρέσκο το καθημερινό δεν υπάρχει.»

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Συντεχνίας Πέτρος Κωνσταντινέας επισήμανε ότι πριν πέντε χρόνια ξεκίνησαν μια προσπάθεια με το διοικητικό συμβούλιο να διαφημίσουν το ψωμί με την πρώτη γιορτή ψωμιού που έγινε στην Καλαμάτα. Ενώ οι προσπάθειες, όπως είπε, είναι συνεχείς για την στήριξη του αρτοποιού αλλά και για να φτάνει στους καταναλωτές ένα ποιοτικό προϊόν.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημειώνοντας ότι ο αρτοποιός πάντα ήταν φίλος στη συνείδηση του καταναλωτή και ότι αυτή η σχέση με το ψωμί και το σιτάρι δεν μπορεί να αλλάξει. Υπογραμμίζοντας τέλος ότι ο άρτος είναι κεντρικό σημείο της μεσογειακής διατροφής.

Εκ μέρους της Περιφέρειας η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα επισήμανε τις εκδηλώσεις εξωστρέφειας που έχει καθιερώσει η Συντεχνία τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που οι νέες μόδες φέρνουν το κατεψυγμένο ψωμί, τόνισε πως πρέπει να στηρίξουμε το φρέσκο ψωμί.    

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από του Συλλόγους Φιλοπροόδων Φιλιατρών και Αγίας Κυριακής, ενώ υπήρχαν κεράσματα από τους αρτοποιούς και τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών.

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση συνδιογρανώθηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας και του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλιφέρη.

Κ.Μπ.