Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 10:34

Μάσκες από τον Μορφωτικό Σύλλογο Κυπαρισσίας

Μάσκες από τον Μορφωτικό Σύλλογο Κυπαρισσίας

 

 

Σε μια ακόμη ξεχωριστή και ιδιαίτερη δράση συμμετείχε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) με την συνεργασία της Ελληνικής Επιτροπής Νέων του CIOFF, κατασκευάζοντας καταπληκτικές μάσκες.

Η δράση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τριήμερο και ολοκληρώθηκε χθες, ενώ στηρίζεται στο στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Επιτροπής του CIOFF® που φέρει τον τίτλο “Mask – Intangible Cultural Heritage”.

Σε σχετική ανακοίνωση εκ μέρους της προέδρου της Ελληνικής επιτροπής Νέων του CIOFF Μαρίας Ιωάννας Γκόγκα σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέχθηκε η αναφορά στο έθιμο «Μπούλες» της Ηρωικής Πόλης Νάουσας Ημαθίας και συγκεκριμένα η παρουσίαση του «Προσώπου» της φορεσιάς, ως μία μορφή μάσκας με ιδιαίτερο συμβολισμό που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα κατά την αναβίωση του εθίμου, ενώ ταυτόχρονα έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αρχαία προσωπεία. Συγκεκριμένα, η δράση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΜΕΣΚ, όπου τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έθιμο και να αναλύσουν τον συμβολισμό του «Προσώπου» μέσα από την προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο. Στη συνέχεια κατασκεύασαν μάσκες από πηλό και τις διακόσμησαν κατά τα πρότυπα του υλικού που προβλήθηκε. Στο τέλος χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. «Πρόσωπος»… Ο «Πρόσωπος» αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της φορεσιάς των ανδρών τελεστών του εθίμου «Μπούλες» και φοριέται σε δύο συγκεκριμένες μέρες αναβίωσης του δρώμενου, την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς. Κατασκευάζεται από χονδρό πανί πάνω στο οποίο μπαίνει γύψος και βάφεται άσπρος, συμβολίζοντας τη νέκρωση της φύσης και του ελληνισμού. Τα μάγουλα όμως βάφονται κόκκινα, συμβολίζοντας το ζωντάνεμα που δε θα αργήσει να έρθει για το σκλαβωμένο Έθνος. Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα χρυσό σημάδι, το οποίο συμβολίζει ότι η σκλαβιά πεθαίνει. Τέλος, το εσωτερικό της μάσκας αλείφεται με γνήσιο κερί, ώστε να κρατά δροσιά σε αυτόν που τη φοράει όλη μέρα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κατασκευάζεται και ο «Πρόσωπος» της Νύφης, της γυναικείας μορφής του εθίμου (ο οποίος φοριέται και πάλι από άνδρα), με τη διαφορά ότι είναι στολισμένος με λουλούδια και κορδέλες και φυσικά απουσιάζει το τσιγκελωτό μουστάκι του ανδρικού «Προσώπου». Για την πραγματοποίηση της δράσης η Ελληνική Επιτροπή του CIOFF® θα ήθελε να ευχαριστήσει τον ΜΕΣΚ για την άψογη συνεργασία, καθώς επίσης και τον χοροδιδάσκαλο Τζανέτο Κωνσταντίνο για την συμβολή του στη δράση.»

Κ.Μπ.