Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 19:29

“Ανοιξη των Πλήκτρων” με σπουδαίους πιανίστες

Γράφτηκε από την
“Ανοιξη των Πλήκτρων” με σπουδαίους πιανίστες

 Τον κύκλο «Άνοιξη των Πλήκτρων» διοργανώνουν και φέτος Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και τη στήριξη του συλλόγου «Τέρψις».

 

Φέτος είναι η 5η χρονιά που επαναλαμβάνεται αυτή η σειρά από πιανιστικά ρεσιτάλ, αλλά και γενικότερα συναυλίες με πληκτροφόρα όργανα, ενώ σταθερά χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος του από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί το ρεπερτόριο του πιάνου αλλά και άλλων πληκτροφόρων οργάνων σε όλο το χρονικό του πλαίσιο, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν πάντα έργα του 20ού και 21ου αιώνα και, ιδιαίτερα, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

Μέχρι στιγμής, 42 πιανίστες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχουν παρουσιαστεί στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της «Άνοιξης των Πλήκτρων».

Στη φετινή 5η διοργάνωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει 11 πιανίστες σε 8 διαφορετικές συναυλίες, πιανίστες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βενεζουέλα και την Κροατία και, συγκεκριμένα, το Μάνο Κιτσικόπουλο με ένα πολύ ενδιαφέρον crossover πρόγραμμα, το εντυπωσιακό πιανιστικό ντουέτο "piano for two" με την Beata Pinceti και τον Χρήστο Σακελλαρίδη, την Αλεξία Μουζά σε μια βραδιά έκπληξη, τον Ιταλό συνθέτη καιπιανίστα Riccardo Vaglini με έργα που ανήκουν στο ιδιαίτερο κίνημα "fluxus", την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην παρουσίαση του CD "The Well Tempered Clavier" του J. S. Bach, που απέσπασε φέτος το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, τους τρεις καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Κώστα Γαλάνη, Λουκά Γεώργα και Στάθη Γυφτάκη σε ένα πρόγραμμαγια 2, 4 και 6 χέρια, την Λορέντα Ράμου σε μια βραδιά με έργα του 21ουαιώνα για πιάνο και ηλεκτρονικά (συναυλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη «Στέγη Γραμμάτωνκαι Τεχνών») και με μια επετειακήβραδιά «δώρο» με τον Σπύρο Μάνεσηκαι το "Spiral Jazz Trio".

 

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΟ ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟ

Οι συναυλίες ξεκινούν με τον πολυβραβευμένο Καλαματιανό πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο, το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 20:30, σε έναν νέο χώρο-έκπληξη, το φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Σε μια ιδιαίτερη βραδιά με τίτλο "Sounds of a Dream", ο Μάνος Κιτσικόπουλος θα επιχειρήσει -όπως γράφει ο ίδιος- να «...γεφυρώσει διαφορετικούς μουσικούς κόσμους και βιώματα της παιδικής του ηλικίας», μέσα από δικές του συνθέσεις ή μεταγραφές, καθώς και έργα που εκτείνονται από τον εμβληματικό Αμερικανό συνθέτη Samuel Barber στον ευρηματικό Chick Corea και από τον ιδιαίτερο Eric Satie στον Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Στάθη Άννινο. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου έχει αναλάβει ο πιανίστας και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Λουκάς Γεώργας. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.


NEWSLETTER