Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 04:36

Η "Οπερα της βαλίτσας" στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Η  "Οπερα της βαλίτσας" στην Αρχαία Μεσσήνη

Για πρώτη φορά εκτός Αθηνών η Εθνική Λυρική Σκηνή, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στις 9 το βράδυ, στην Αρχαία Μεσσήνη, την "Οπερα της βαλίτσας", με την παραγωγή "Μποέμ" του Τζιάκομο Πουτσίνι.
Για το άνοιγμα που κάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το "Διάζωμα" στο κοινό εκτός των ορίων της πρωτεύουσας, μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο Μεσσήνης, ο μεσσήνιος αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εν λόγω πολιτιστικού οργανισμού Μύρων Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος. Τις ευχαριστίες τους εξέφρασαν και τόνισαν τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ "Αρχαία Μεσσήνη" Γ. Δαβίλας.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή επισημαίνοντας τόσο το σπουδαίο έργο που γίνεται όσο και την άριστη διαχείριση που την καθιστά επιτυχημένο οργανισμό. Αναφέρθηκε στο έργο του Μ. Μιχαηλίδη, στο συντοπίτη μας λυρικό Δημήτρη Πλατανιά λέγοντας πως πρόκειται για τον καλύτερο στο είδος του, καθώς και στο πρόσωπο και τη δράση του Σταύρου Μπένου και κάλεσε τους μεσσήνιους να παρακολουθήσουν την "Οπερα της βαλίτσας" στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο Σταύρος Μπένος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να αποκτήσει μια δυναμική σχέση με την περιφέρεια, μίλησε για τις πολλές πολιτιστικές πρωτιές του τόπου μας, στις οποίες συγκαταλέγεται πλέον και η επιλογή της Αρχαίας Μεσσήνης για το άνοιγμα του οργανισμού στην περιφέρεια και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας του Διαζώματος με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ειδικά για την Αρχαία Μεσσήνη τόνισε πως πρόκειται για ότι σημαντικότερο των τελευταίων 30 ετών στο χώρο, χάρη στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και τους σπουδαίους αρχαιολόγους.
Για την Εθνική Λυρική Σκηνή σχολίασε πως "δεν υπάρχει επιτυχέστερο παράδειγμα σε όλο το χώρο του Δημοσίου" καθώς όπως εξήγησε, αν και εισπράξει τη μισή χρηματοδότηση πλέον, όχι απλώς συνεχίζει το έργο της αλλά ξεχρεώνει κι ενδεχόμενες παλιές οφειλές, τονίζοντας γενικότερα την προσφορά του αντιπροέδρου της Σάκη Θεοδωρόπουλου.
Από τη μεριά του ο Μ. Μιχαηλίδης μίλησε για την προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τον τελευταίο χρόνο να βγει προς τα έξω. Εκανε γνωστό πως το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" είναι χορηγός της "Οπερας της βαλίτσας" που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Εξήρε την προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού και του αντιπροέδρου κ. Θεοδωρόπουλου ειδικότερα.
Η "Οπερα της βαλίτσας" εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» που οργανώνει η Εθνική Λυρική σκηνή με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Παρουσιάζει διάσημες όπερες και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης "τα σκηνικά της είναι τόσο ευέλικτα, που χωράνε μέσα σε μια… βαλίτσα".
Οι συντελεστές για την παραγωγή "Μποέμ" έχουν ως εξής: Σκηνοθεσία Ισίδωρος Σιδέρης, σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Κατρανίτσας, χορογραφία Διονύσης Τσαφταρίδης, φωτισμοί Νίκος Εργαζάκης. Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος, Μιμή: Ελενα Κελεσίδη, Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός , Μουζέττα: Δέσποινα Σκαρλάτου (6/7) – Μαρία Κόκκα (7/7), Σωνάρ: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κολλίνε: Κώστας Ντότσικας, Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης, Ερωτας – Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης.
Υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

Κ.Δ.


NEWSLETTER