Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 20:14

Διήμερο στους Γαργαλιάνους αφιερωμένο στην ελιά

Γράφτηκε από τον
Διήμερο στους Γαργαλιάνους αφιερωμένο στην ελιά

Στην ελιά ήταν αφιερωμένο το διήμερο που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης στους Γαργαλιάνους και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μουσικά.

Μέσα από την εκδήλωση «Στα μονοπάτια της ελιάς» στην ουσία γιορτάζεται και τιμάται ένα δέντρο και ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται ευλογημένο και έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και οικονομική σημασία για την περιοχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από τον Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, και όπως επισήμανε η πρόεδρός του Βασιλική Καλκαβούρα: «Σκοπός μας είναι η γιορτή αυτή να γίνει θεσμός, πόσο μάλλον από τη στιγμή που το ελαιόλαδο είναι βασικό προϊόν για την περιοχή των Γαργαλιάνων. Από αυτό το προϊόν εξαρτάται η οικονομία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει αυτό το προϊόν να το τιμήσουμε, να το γιορτάσουμε, και εμείς σαν σύλλογος κάνουμε αυτή την προσπάθεια και δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την γιορτή».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε: «Είναι μια συμβιωτική σχέση των κάτοικων της περιοχής μας με το ιερό δέντρο της ελιάς και με το προϊόν της, το λάδι. Ο δήμος όλη αυτή την πενταετία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να στηρίζει καινοτόμες και πρωτοπόρες ιδέες συλλόγων, πολιτών, από όπου και αν προέρχονταν, όταν αυτές οι ιδέες υπηρετούσαν το κοινό καλό, το κοινωνικό αίτημα, αυτή την αίσθηση της κοινωνίας που ήθελε να κάνει ένα βήμα ψηλότερα, πέρα από την καθημερινότητα. Είμαι πολύ περήφανος που αυτή η γιορτή καθιερώθηκε σε αυτή τη δημοτική θητεία, και θέλω να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων που μαζί το κάναμε. Εύχομαι να συνεχίσει. Εύχομαι η νέα δημοτική αρχή να αγκαλιάσει και αυτή την ιδέα, όπως και όλες τις ιδέες».

Ακολούθησε ομιλία με θέμα "Το μέλλον της ελαιοκομίας. Παρούσα κατάσταση – Προοπτικές" από τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο που μεταξύ άλλων επέμεινε στην προώθηση της πιστοποίησης, της ταυτότητας, της αξιοποίησης του ελαιόλαδου ΠΟΠ Καλαμάτας αλλά και των νέων μορφών γεωργίας. Τόνισε ότι αξιοποιώντας όλα αυτά και τις καλές γεωργικές πρακτικές μπορούμε να έχουμε ένα προϊόν όχι μόνο ποιοτικό αλλά και ασφαλές, που να μην μπορούν στην αγορά οι ανταγωνιστές μας να του βρίσκουν ελαττώματα, να ταξιδεύει και να κατακτά τις αγορές.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαδομαγειρέματα, κέρασμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Για το βράδυ της Παρασκευής είχε προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία με τίτλο «Ηρθαμε να γλεντήσουμε… στα μονοπάτια της ελιάς» , με τους Κατερίνα Τσιρίδου, Βαγγέλη Δούβαλη και Βαγγέλη Μαχαίρα.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER