Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 09:33

Παρουσίαση του βιβλίου "Μπορώ και χωρίς ευρώ" στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Παρουσίαση του βιβλίου "Μπορώ και χωρίς ευρώ"  στην Κυπαρισσία

Το βιβλίο του Ανδρέα Ρουμελιώτη «Μπορώ και χωρίς ευρώ» παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κυπαρισσία σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν το «Rock bar» και το «Βιβλιοδρόμιο». Η παρουσίαση έγινε στο χώρο του μπαρ με την παρουσία πολύ κόσμου, τον οποίο καλωσόρισε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος που παρουσίασε και τους ομιλητές.

Για το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Στο βιβλίο του αυτό ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρεται στην ανταλλακτική - αλληλέγγυα οικονομία, στις κοινωνικές τράπεζες και στα εναλλακτικά νομίσματα. Παρουσιάζει τον τρόπο που κατόρθωσε να αναταχθεί το κατεστραμμένο Βανκούβερ, να επιβιώσει η Αργεντινή με τις λέσχες Nodos, τα creditos και τους περιαστικούς λαχανόκηπους Ροσάριο αλλά και η Βραζιλία με την Banco Palmas, που το 2008 πήρε το βραβείο «Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» από τα Ηνωμένα Εθνη. Επίσης μας γνωρίζει τους γκουρού της Κοινωνικής Οικονομίας.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία σε όλη την Ευρώπη, η οποία καλύπτει πλέον το 10% του συνόλου της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα 1.500 δίκτυα απευθείας διάθεσης τροφής χωρίς μεσάζοντες (ΑΜΑΡ) στην Γαλλία, με έμφαση στο «Αλληλέγγυο Κολοκύθι» του Παρισιού, στα LETS και τις «Πόλεις σε Μετάβαση» στην Αγγλία, στα 50 εναλλακτικά νομίσματα και τις 63 κοινωνικές τράπεζες της Γερμανίας, στο SOL της Γαλλίας και στο Libro της Ιταλίας.
Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης παραθέτει έναν πλήρη, επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες. Ακόμη δημοσιεύονται επιλεγμένα κείμενα από το «Εδώ Ράδιο Ε», τη γνωστή του στήλη στην «Ελευθεροτυπία».


NEWSLETTER