Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 09:11

Επίτιμος δημότης Δ. Μάνης ο ακαδημαϊκός Γρ. Σκαλκέας

Επίτιμος δημότης Δ. Μάνης ο ακαδημαϊκός Γρ. Σκαλκέας

Επίτιμος δημότης Δυτικής Μάνης ανακηρύχθηκε το Σάββατο ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, στο δημαρχείο στην Καρδαμύλη.
Για τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Γρ. Σκαλκέα μίλησε αρχικά ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας, τονίζοντας τη διαρκή προσφορά του στο συνάνθρωπο, στο συμπατριώτη του Μανιάτη και ιδιαίτερα στους οικονομικά αδύναμους.

 

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννημάρας υπογράμμισε πως ο κ. Σκαλκέας για τη Δυτική Μάνη δεν θεωρείται «επίτιμος», αλλά ενεργός δημότης. Υπογράμμισε τη συμβολή του κ. Σκαλκέα στην προβολή του τόπου μας και στην επιστήμη. Αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο έργο του και του παρέδωσε το Χρυσό Κλειδί του Δήμου, «ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και ένδειξη σεβασμού και αγάπης για την προσφορά του». Του επέδωσε ακόμα το σχετικό ψήφισμα του δήμου και του προσέφερε το λεύκωμα της περιοχής.
Ο καθηγητής από την πλευρά του χαρακτήρισε ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την τελετή, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και εξέφρασε την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και πάσης Μάνης, αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκο, του ζήτησε να μεταφέρει στο μητροπολίτη Χρυσόστομο πως τον παρακαλά γονυπετής να βοηθήσει τη Μάνη και πως ο ίδιος έχει τη διάθεση να βοηθήσει όσο μπορεί. Πριν κατέβει από το βήμα είπε μάλιστα πως "αν είναι κάποιος να γεννηθεί Ελληνας, είναι ευλογία να γεννηθεί Μανιάτης".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος υπήρξε φοιτητής του, και στη συνέχεια το θαυμασμό της στον καθηγητή εξέφρασε και η Δέσποινα Περρέα, ερευνήτρια στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.
Ο αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος ευχήθηκε στον κ. Σκαλκέα "τα χρόνια σας να είναι άσωστα και να είστε κοντά μας σαν πύργος μανιάτικος". Ακόμα μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντ. Νικολάκου και Π. Αλευράς, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Ι. Μερκούρης, ο αν. διοικητής του Α.Τ, Καρδαμύλης Π. Μάνδαλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Γεώργιος Τζανετάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης Αθηνά Ξανθάκη, καθώς επίσης γιατροί - φοιτητές του καθηγητή και αρκετός κόσμος.