Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 18:16

Πλήθος επισκεπτών στην “Αρτος - Οίνος – Ελαιον”

Πλήθος επισκεπτών στην “Αρτος - Οίνος – Ελαιον”

Μεγάλη επιτυχία είχε η 8η έκθεση του Δήμου Καλαμάτας “Αρτος - Οίνος – Ελαιον”, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων από την Παρασκευή 23 μέχρι και την Κυριακή 25 Αυγούστου.

Επίκεντρο της έκθεσης ήταν η μαγειρική, καθώς εκατοντάδες Καλαματιανοί και επισκέπτες έσπευσαν στο πάρκο για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εμπνεύσεις της σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Επίσης, το κοινό επισκέφθηκε τα 44 περίπτερα παραγωγών και τυποποιητών αγροτικών προϊόντων ποιότητας, που δεν ήταν μόνο ντόπιοι, αλλά ήλθαν στην Καλαμάτα και από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Ειδικότερα, το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο του πατινάζ, η Μαρία Εκμεκτσίογλου εξήγησε στο κοινό τα μυστικά του τας κεμπάπ, με τη βοήθεια των executive chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μιχάλη Αγγελόπουλου, Μιχάλη Σουρίλα και Μαρίνου Κουμουνδούρου. Εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών προσφέρθηκε στη Μ. Εκμεκτσίογλου το βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, με τίτλο “Προσφυγικοί συνοικισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης”, το οποίο η Κωνσταντινουπολίτισσα σεφ και συγγραφέας δέχθηκε με συγκίνηση.
Το βράδυ της Κυριακής, πλήθος Καλαματιανών και επισκεπτών παρακολούθησαν στο χώρο του πατινάζ τον Καραγκιόζη, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, από το λαϊκό θέατρο σκιών του Τάσου Τσώνη. Παρών και ο δάσκαλος του καραγκιοζοπαίχτη Μίμης Μάνος. Ακολούθησε μια θαυμάσια βραδιά με έμφαση στην προετοιμασία του κολατσιού στα χωριά μας σε παραδοσιακό σοφρά, από κυρίες-μέλη Ομάδας Γυναικών από τα Φουρτζοκρέμμυδα. Επίσης, παιδιά έπαιξαν κότσι, όπως επί εκατοντάδες χρόνια και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.
Οσα παρουσιάστηκαν το βράδυ της Κυριακής απηχούν την παράδοση. Για το λόγο αυτό, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας επέδωσε εκ μέρους του απερχόμενου δημάρχου και νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα τιμητικά διπλώματα σε εκπροσώπους συλλόγων και πολίτες, που συνέβαλαν στην επιτυχία της “Αρτος – Οίνος – Ελαιον” τα τελευταία 8 χρόνια, με συντονιστή το Νίκο Κισκήρα, συνταξιούχο υπάλληλο του δήμου.
Τα υλικά και τις διαδικασίες παρασκευής φαγητών της παραδοσιακής – μεσογειακής κουζίνας στη μεσσηνιακή της εκδοχή είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες της έκθεσης να δουν από κοντά, καθώς τα μέλη των συλλόγων είχαν ετοιμάσει πέτουλες, λαλάγγια Μάνης, πίτες γάμου, κάθε είδους λιχουδιές με αγκινάρα, ρυζόγαλο, γαύρο μαρινάτο, λαλαγγίδες, ντοματοκεφτέδες από χοντροκατσαρή ντομάτα, κορκοφίκι με γάλα κατσικίσιο και πολλά άλλα.
Τις νοστιμιές ετοίμασαν οι κυρίες από τα Φουρτζοκρέμμυδα και από τους Συλλόγους Νερομύλου, Μικρής Μαντίνειας, Βέργας, Σπερχογείας, Μικρομάνης, Βλαχόπουλου και Μεταμόρφωσης, ενώ τα μέλη του Συλλόγου των Νεδουσαίων τραγούδησαν και χόρεψαν. Επίσης, τραγούδησε και έπαιξε φλογέρα ο Κώστας Ψυχογιός, ενώ συνόδευσε στο τραγούδι κυρίες - φίλες της παράδοσης από το Βλαχόπουλο.