Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 08:43

Η Καλαμάτα έτοιμη για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών (βίντεο)

Η Καλαμάτα έτοιμη για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών (βίντεο)

 

Η Καλαμάτα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών της πόλης, που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 13 του μήνα.

Οπως σημειώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο νέο Δημαρχείο, θα μετέχουν 38 χορωδίες και πάνω από 1.200 χορωδούς και συνοδούς, από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι “ο μεγάλος μουσικός διαγωνισμός προβάλλει την πόλη μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό”. Παρατήρησε πως “έχει πετυχημένο παρελθόν, δυναμικό παρόν και λαμπρό μέλλον” κι επεσήμανε ότι “θα είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την πόλη μας”.

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Φάρις κι εκ των υπευθύνων της οργάνωσης Θανάσης Ηλιόπουλος έκανε λόγο για πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και σημείωσε ότι “έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χορωδιακής μουσικής”.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης επεσήμανε ότι “η Καλαμάτα έχει κατακτήσει τη θέση της στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι” και παρατήρησε πως “είναι υπόθεση όλης της πόλης να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο. Ολη η πόλη να γιορτάζει και να συμμετέχει”.

Ενημέρωσε ότι θα συμμετέχουν 8 χορωδίες της Καλαμάτας: του Λυκείου Ελληνίδων, 3 από το Δημοτικό Ωδείο, του Ορφέα, της Αρμονίας και 2 από το Μουσικό Σχολείο (των μαθητών και των αποφοίτων). Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “μία από τις χορωδίες της Καλαμάτας θα είναι στο γκραν πρι”, εκτιμώντας πως “η χορωδιακή μουσική στην Καλαμάτα έχει αλλάξει επίπεδο”.

Ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κώστας Νικολέας ενημέρωσε ότι στη μεγάλη παρέλαση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 5.30 το απόγευμα, θα συμμετέχουν φιλαρμονικές της Μεσσηνίας, της Τρίπολης και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμα, ότι Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, θα οργανωθεί συναυλία φιλίας της Δημοτικής Φιλαρμονικής και την Κυριακή 13 του μήνα, στην κεντρική πλατεία στις 11 το πρωί, θα παρουσιαστούν εντυπωσιακοί σχηματισμοί και θα δοθεί συναυλία από τη φημισμένη διεθνώς μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Να επισημανθεί ότι εκτός του διαγωνιστικού τμήματος, θα δοθούν συναυλίες φιλίας σε ανοικτούς χώρους και αμφιθέατρα, όπως η κεντρική πλατεία, η κεντρική προκυμαία του λιμανιού, τα αμφιθέατρα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και “Θόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου. Το κύριο μέρος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού, ενώ εκείνο της θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής θα πραγματοποιηθεί για δύο ημέρες στο ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με την έγκριση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Εκτός αυτών, θα διεξαχθεί συναυλία γκαλά στο Μέγαρο Χορού το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, ενώ οι καλύτερες των 38 χορωδιών που θα μετάσχουν, θα διαγωνισθούν για το Μεγάλο Βραβείο, επίσης στο Μέγαρο Χορού, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Να αναφερθεί ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, εκτός από τη συναυλία γκαλά και το μεγάλο διαγωνισμό.

(Φωτογραφία αρχείου)