Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 09:37

«Σχόλιο για την Ηλέκτρα» και stand up comedy στο Θέατρο Νηπιαγωγείο

Γράφτηκε από την

  

Η παράσταση «Σχόλιο για την Ηλέκτρα» και ο stand up comedian Ανδρέας Πασπάτης θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα στο Θέατρο Νηπιαγωγείο.

Με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και έχοντας ως αφετηρία την αρχή τριών υποκριτών, τρεις άνδρες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς του πιο αιματοβαμμένου μύθου, ανακαλύπτοντας τον εκ νέου και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και θα ανεβαίνει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9.30.

“Το «Σχόλιο για την Ηλέκτρα» μετά από δέκα παραστάσεις στο Θέατρο “Θησείον” στην Αθήνα θα παιχτεί σχεδόν για ένα μήνα στην Καλαμάτα. Στην παράσταση θα δείτε τρεις άνδρες υποκριτές που αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας” είπε αρχικά ο ηθοποιός Φώτης Κουτρουβίδης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Θέατρο Νηπιαγωγείο και συνέχισε αναφερόμενος στον ρόλο του: “Προσπάθησα να προσεγγίσω την παράσταση μέσα από το πρίσμα της αφήγησης. Από την πλευρά μας δεν πάμε να παίξουμε τις γυναίκες, αλλά θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε όσα θέλει να πει ο κάθε ήρωας. Στην ουσία βέβαια δεν πρόκειται για ήρωες, αλλά για σύμβολα που εκφράζουν ιδέες, ανθρώπινες αξίες και σκέψεις. Παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τις σχέσεις των προσώπων, τις συγκρούσεις που έχουν μεταξύ τους, καταφέρνοντας να ισορροπήσουμε μεταξύ του τραγικού λόγου αλλά και μιας σύγχρονης προσέγγισης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τίτλο δεν κρατήσαμε τον τίτλο «Ηλέκτρα» αλλά επιλέξαμε το «Σχόλιο για την Ηλέκτρα» ακριβώς γιατί δεν είναι το ίδιο το έργο του Σοφοκλή, αλλά είναι μια διασκευή και μια κατάθεση δικής μας σκέψης πάνω στο έργο”.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ματζιάρης, ο οποίος είναι και σκηνοθέτης της παράστασης είπε πως το έργο που θα παρουσιάσουν ασχολείται πολύ με την αφήγηση: “Τρεις άνδρες υποκριτές θα σας μεταφέρουν στη σκηνή την ιστορία της Ηλέκτρας με κάποια διασκευή, με κομμάτια που έχουν προστεθεί και κάποια που έχουν αφαιρεθεί. Για να μπορέσει να αποδοθεί ένα σωστό αποτέλεσμα θα σας πούμε την συγκεκριμένη ιστορία με χιούμορ -στα πλαίσια του επιτρεπτού- μέσα από μια τραγική ιστορία με τρεις ανδρικές φωνές” σημείωσε.

Τέλος από την πλευρά των ηθοποιών, τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Γιουρνάς τόνισες: “Ερχομαι για δεύτερη φορά να παίξω στο Θέατρο Νηπιαγωγείο, καθώς πέρυσι συμμετείχα στο «Μαμ» σε σκηνοθεσία της Καλλιρρόης Βελέντζα. Η ίδια μετά από αυτή την παράσταση ήρθε στην Αθήνα και είδε την «Ηλέκτρα», ενθουσιάστηκε και γι’ αυτό το λόγο μας κάλεσε στην Καλαμάτα”. Επιπλέον πρόσθεσε πως τυχαίνει οι τρεις ηθοποιοί να εκπροσωπούν διαφορετικές σχολές (Ωδείο Αθηνών - Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Κρατικό Θέατρο -  Γιώργος Ματζιάρης, Εθνικό Θέατρο -  Φώτης Κουτρουβίδης) αλλά να έχουν αποφοιτήσει την ίδια χρονιά. Μέσα από αυτές τις σχολές έτσι έρχεται και φτιάχνεται ένας κώδικας μέσα στον οποίο συμμετέχουν όλοι τους.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συντελεστές: Απόδοση-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Ματζιάρης - Φώτης Κουτρουβίδης, Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης, Κοστούμια: Χριστίνα Τσουτσουλίγα, Μουσική: Γιώργος Πούλιος, Κίνηση: Φαίδρα Σούτου.

Η προπώληση των εισιτήριων θα γίνεται στο ταμείο του θεάτρου (Λεΐκων 24) κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.

 

“ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ” ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΣΠΑΤΗ

Παράλληλα, κάθε Τετάρτη του Οκτώβρη στις 9 μ.μ. το Θέατρο Νηπιαγωγείο, στο πλαίσιο του κύκλου "Τετάρτες για γέλια" θα φιλοξενεί τον stand up comedian Ανδρέα Πασπάτη, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με το Stand Up Comedy από το 2007. Ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη συνέχεια ανέφερε πως στις παραστάσεις που θα δώσει στην Καλαμάτα θα χρησιμοποιήσει καινούργια κείμενα για πρώτη φορά και στην συνέχεια θα τα παρουσιάσει στην Αθήνα, στο “Σταυρό του Νότου”. Συμπλήρωσε ακόμα πως το Θέατρο Νηπιαγωγείο κάνει ένα εξαιρετικό εγχείρημα, φέροντας κάθε μήνα και έναν διαφορετικό κωμικό. “Η κωμική κοινότητα έχει ανέβει πάρα πολύ, πολλοί συνάδελφοι έχουν πολλές παραστάσεις και από πλευράς μου είμαι υπερήφανος που ανήκω σε αυτή” κατέληξε.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν οριστεί ως εξής: Προπώληση 8 ευρώ ολόκληρο και 6 ευρώ μειωμένο, ενώ για το ταμείο 10 ευρώ ολόκληρο και 8 ευρώ μειωμένο (Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943092719).