Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 05:46

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του Αετού

Γράφτηκε από τον

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στον Αετό για την 69η επέτειο του ολοκαυτώματος του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα και την μνήμη των θυμάτων της κτηνωδίας των κατακτητών. Χαρακτηριστική πάντως φέτος ήταν η μικρή παρουσία του κόσμου, ενώ και η γιορτή έδειχνε πιο υποτονική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Νωρίς το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία και στην συνέχεια στις 11.30 στο χώρο του μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από την μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, στην μνήμη των θυμάτων, που ήταν οι Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργκας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάννης), Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς μιλώντας για την μαύρη αυτή μέρα που έζησε ο Αετός στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943. Είμαστε εδώ, είπε, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους αλλά και στην καταστροφή που γνώρισε αυτός ο τόπος. Υπογράμμισε πως αν και το χωριό με τους κατοίκους του έζησαν τον όλεθρο και την καταστροφή δυστυχώς μέχρι και σήμερα καμία αποζημίωση δεν έχει δοθεί σε αυτούς από την Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια, είπε, έχουν γίνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες η Περιφέρεια θα συνεχίσει και θα προσπαθήσει για την αίσια έκβασή τους. Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του ολοκαυτώματος, στην βαρβαρότητα που έδειξαν οι κατακτητές και στην δύναμη που βρήκαν στην συνέχεια οι κάτοικοι να ξαναφτιάξουν το χωριό τους από την αρχή.
Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από τον συνταξιούχο δάσκαλο και λογοτέχνη Ευστάθιο Κακούτη και κατάθεση στεφανιών από τον βουλευτή Θανάση Πετράκο, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον πρόεδρο του ΤΣ Αετού Αντώνη Λόντο, το επισμηναγό Παναγιώτη Πανάκο εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Βασίλη Καπέλιο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, τη διοικήτρια του ΑΤ Κοπανακίου Μαρία Καραγιάννη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Δωροθέα Ρέμπελου, τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Κωνσταντίνο Λώλα και το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη.
Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Κ.Μπ.