Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 11:40

Βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη για τη μεταμόσχευση οργάνων θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα

Βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη για τη μεταμόσχευση οργάνων θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα

Η μάνα μου με γέννησε για πρώτη φορά στις 2 Νοέμβρη του 1958. Η μάνα μου με ξαναγέννησε για δεύτερη φορά στις 22 Απριλίου του 1999, στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα, όταν μου δώρισε για μεταμόσχευση τον έναν της νεφρό.

Για τρίτη φορά ξαναγεννήθηκα στις 3 Νοέμβρη του 2011, στο δημόσιο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νανσύ στη Γαλλία, όταν η μάνα μιας νέας γυναίκας δώρισε για μεταμόσχευση το νεφρό κι άλλα όργανα της νεκρής κόρης της”.

Οι τρεις αυτές γεννήσεις έδωσαν στον πρώην υπουργό Δημήτρη Στρατούλη τη δυνατότητα να ζήσει (και να ξαναζήσει) και να περιγράψει μια πολυτάραχη αλλά τελικά ωραία και συναρπαστική ζωή, στο βιβλίο “Οταν γεννιέσαι τρεις φορές. Δωρεά οργάνων – δώρο ζωής”.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι στην Καλαμάτα την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσει στο κοινό το βιβλίο του, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο “Θοδ. Αγγελόπουλος”, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Ομιλητές στην εκδήλωση, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου, θα είναι οι Μεσσήνιοι Γιάννης Μπολέτης, καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, πρόεδρος Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Λαϊκού Νοσοκομείου και Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού. Θα μιλήσουν επίσης ο συγγραφέας και η Ελένη Κάψια, νεφρολόγος στην Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας.

Ο Δημήτρης Στρατούλης στο βιβλίο του στέλνει ένα μήνυμα σε όσους και όσες πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, στις οικογένειες και στους φίλους τους: "Οσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα" και "όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή". Πιστεύει πως αυτά δεν είναι μόνο "ωραία" και "μεγάλα" λόγια… Οταν βρίσκουμε μπροστά μας το θηρίο της αρρώστιας, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αλλά να δίνουμε τη μάχη για "να γυρίσουμε το παιχνίδι" και "να φάμε το θηρίο, πριν μας φάει αυτό".

Ενα βιβλίο λοιπόν για τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής, γι’ αυτό και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά κάλεσαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τον συγγραφέα, τον Γ. Μπολέτη και τον Γ. Παπαθεοδωρίδη να συζητήσουν σχετικά, με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Συντονιστές της απογευματινής εκδήλωσης, που τη διοργανώνει το βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις" της Δήμητρας Δημοπούλου και οι εκδόσεις "Τόπος", θα είναι ο εκπαιδευτικός Φώτης Μπουγάς και ο περιφερειακός σύμβουλος - πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Δήμητρα Δημοπούλου.