Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 04:41

Διήμερες εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Γράφτηκε από την

Διήμερες, σήμερα και αύριο, θα είναι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 185ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα στις 11 το πρωί, θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων "Θοδωρή και Πάνου Βλαχοδημήτρη" στους δύο πρωτεύσαντες κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις μαθητές του Γενικού Λυκείου Πύλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου "Νέστωρ".
Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τοπική γιορτή στη Γιάλοβα στη μνήμη των πεσόντων και θυμάτων από θέρμες κατά την περίοδο 1828 - 1832. Στα πλαίσια του εορτασμού θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας, θα γίνεικατάθεση στεφάνων και θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας. Τις εκδηλώσεις θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στη Γιάλοβα, η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει συναυλία στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, στις 6.30 το απόγευμα.
Στις 8.30 το βράδυ, ο Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού - αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν, με αφορμή την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου θα παραθέσει επίσημη δεξίωση, στο αρματαγωγό "Λέσβος", το οποίο  ναυλοχεί στο λιμάνι της Πύλου.
Αύριο που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, στις 9.30 το πρωί οι σημαίες της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει έπαρσή τους από το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος, παρουσία των εκπροσώπων των πρεσβειών τριών ξένων χωρών.
Στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία θα προστή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Μετά τη δοξολογία οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο μνημείο της πλατείας Τριών Ναυάρχων. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα κατατεθούν στεφάνια και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου, με θέμα "Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου και η συμβολή της στο έπος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας".
Στις 11.15 θα ξεκινήσει η παρέλαση και μισή ώρα αργότερα εκπρόσωποι των πρεσβειών, του Α/ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου - Νέστορος θα μεταβούν με πλωτά μέσα στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων. Εκεί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια.
Στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστούν εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυριών Πύλου.