Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 07:53

"Ο μολυβένιος στρατιώτης" από την Παιδική Σκηνή του ΜΕΘ (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Το σπουδαίο έργο του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν “Ο Μολυβένιος Στρατιώτης”, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Περικλή Αλμπάνη, ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΜΕΘ.

Εδώ και καιρό οι ηθοποιοί και όλο το δυναμικό του ΜΕΘ δουλεύουν με κέφι και ενθουσιασμό για να προσφέρουν στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους φίλους του μια πολύ όμορφη παράσταση με πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, ειδικά γραμμένα για την παραγωγή αυτή, από το Λεωνίδα Βέλλη. Οι παραστάσεις θα δοθούν αύριο Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στις 9.15 το βράδυ, στο Κάστρο Καλαμάτας. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου  Γιώργος Παντελόπουλος έκανε λόγο αρχικά για την προσβασιμότητα στο Κάστρο της πόλης από συλλόγους και φορείς η οποία στο παρελθόν δεν ήταν δυνατή αλλά και στις αρνητικές συνθήκες λόγω κορονοϊού κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε από τους ανθρώπους του ΜΕΘ να ανέβει το έργο. “Το κοινό χαρακτηριστικό στις πρωτοβουλίες μας είναι η αγάπη, η αγάπη για το παιδί, για το θέατρο, για τον πολιτισμό. Αυτό το συναίσθημα είναι εκείνο που διατρέχει όλο μας το έργο. Επιλέξαμε τον “Μολυβένιο στρατιώτη” γιατί ξεχειλίζει από την αγάπη. Οσοι δείτε αυτή τη παράσταση θα νιώσετε αυτό το συναίσθημα και θα γαληνέψει η ψυχή σας” ανέφερε ο πρόεδρος του ΜΕΘ, εκθειάζοντας παράλληλα τους συντελεστές εντός και εκτός σκηνής οι οποίοι εργάστηκαν σε ένα μεγάλο και δύσκολο διάστημα. Ο κ. Παντελόπουλος επισήμανε παράλληλα την πρωτότυπη μουσική του Λεωνίδα Βέλλη, μέσα από την οποία προέκυψε ένα cd 9 τραγουδιών. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων απ’ αυτή την πρωτοβουλία θα δοθεί στο σύλλογο “Υπομονή”, ενώ ένα μέρος των εισπράξεων της παράστασης προορίζεται για τις ανάγκες της σχολικής επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. “Κάνουμε το πρώτο βήμα και ανοίγουμε το Κάστρο, αλλά και ένα νέο δρόμο στην μετά κορονοϊό εποχή. Σας καλούμε να ευχαριστηθείτε το θέατρο με ασφάλεια, βλέποντας τη ζωή και την πόλη μας από ψηλά” κατέληξε. Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Περικλής Αλμπάνης υπογράμμισε πως ο "Μολυβένιος στρατιώτης" είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ξαναγίνουμε παιδιά μαζί με τα παιδιά μας, ταξιδεύοντας μέσα από τη γραφή του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από ευαισθησία, τρυφερότητα και αγάπη. Ο κ. Αλμπάνης τόνισε το μεγαλύτερο μήνυμα του έργου που είναι η διαφορετικότητα, την οποία παύει να βλέπει η ηρωίδα της παράστασης, καθώς ερωτεύεται έναν στρατιώτη που του λείπει το ένα πόδι, βλέποντας τον εσωτερικό του κόσμο που είναι γεμάτος καλοσύνη, αγάπη, γενναιότητα και γενναιοδωρία. “Είναι ένα έργο που δεν χρειαζόταν να βάλω τη δική μου πινελιά γιατί ο μεγάλος αυτός συγγραφέας σε οδηγεί σε τέτοια μονοπάτια ώστε να μην χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τον σκηνοθέτη” εξήγησε. Τέλος, για τους ρόλους τους στην παράσταση μίλησαν ο Διονύσης Παπανικολάου, η Κωνσταντίνα Βαλαβάνη, η Ελένη Γιαννακοπούλου, ο  Βασίλης Στεφανόπουλος, η  Θεοδώρα Σπηλιάδη, η  Βασιλική Οικονομοπούλου και η Μελίνα Γεωργιοπούλου συμφωνώντας πως είναι ένας ύμνος στην αγάπη με πολλά μηνύματα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Διασκευή - σκηνοθεσία: Περικλής Αλμπάνης. Υπεύθυνη παραγωγής: Μύλη Παπαβασιλείου. Μουσική: Λεωνίδας Βέλλης. Χορογραφία: Σβετλάνα Ομπραζτσόβα. Αφίσα: Ηλίας Παναγιωτόπουλος. Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος. Ηχητικά - φωτισμοί: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος. Φωτογραφίες: Λεωνίδας Μακρής. Ηχογράφηση: Γιώργος Κλείδωνας. Βιντεοσκόπηση - τηλεοπτικό σποτ: Νίκος Γκούνης. Κατασκευή προστατευτικών μασκών: Ολγα Λάκκα. Στολές: Γιώτα Μανούσου. Τυπογραφείο: Δ. Δημοπούλου. Βάψιμο σκηνικού: Γιώργος Κατσαφάδος. Βεστιάριο: Μαρία Λυκούση. Υπεύθυνη Διαδικτύου: Αγγελική Πασσαρά.

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Μολυβένιος Στρατιώτης: Διονύσης Παπανικολάου. Μπαλαρίνα: Κωνσταντίνα Βαλαβάνη. Τζον: Γεράσιμος Δημόπουλος. Σάλυ: Θεοδώρα Σπηλιάδη. Μητέρα: Μύλη Παπαβασιλείου. Μαγείρισσα: Χρυσούλα Σιψά. Φασουλής: Ελένη Γιαννακοπούλου. Παραμυθάς: Νικόλας Σπυρακόπουλος. Αρουραίος: Παναγιώτης Σπυρακόπουλος. Αρουραία: Μελίνα Γεωργιοπούλου, Βασιλική Οικονομοπούλου. 2 παιδιά: Λένια Ξενογιάννη, Γιώργος Σπυρακόπουλος. Ξυλουργός, ψαράς: Βασίλης Στεφανόπουλος.

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 6944-947225. Το ΜΕΘ παρακαλεί για την αποφυγή συνωστισμού η προσέλευση να γίνει περίπου στις 8.30 μ.μ..