Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 13:00

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο

 

Αφιερωμένος στον ιταλικό κινηματογράφο είναι ο Αύγουστος στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και απόψε, οι ενδιαφέρουσες θεματικές βραδιές συνεχίζονται με προβολή στις 9.30 μ.μ..

Μετά τις προβολές των 10 ταινιών στο πλαίσιο του 5ου Αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο Μικρού Μήκους 2020 την πρώτη εβδομάδα του μήνα, τη σκυτάλη παίρνουν οι 5 ταινίες του 6ου Αφιερώματος στο Ιταλικό Σινεμά «Ο άλλος εαυτός», το οποίο διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας με την συνεργασία του Πολιτιστικού Σωματείου AIAL στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Το αφιέρωμα, που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Tempo Forte Italia-Ελλαδα 2020”, μια πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών, μαζί με ελληνικούς και ιταλικούς Οργανισμούς και Φορείς, προκειμένου να φέρει "όλο και περισσότερο Ιταλία στην Ελλάδα καθώς και όλο και περισσότερο Ελλάδα στην Ιταλία", αποτελείται από 5 ταινίες που επιλέχτηκαν από τις πιο πρόσφατες παραγωγές του ιταλικού σινεμά, εισέπραξαν την πλήρη αναγνώριση κριτικής και κοινού, και επιβραβεύτηκαν σε διεθνές επίπεδο. Το συνδετικό νήμα του αφιερώματος αντιμετωπίζει υπαρξιακά θέματα, ενταγμένα στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο, που κάνουν να εξέχουν δραματικά τις προσωπικές διαμάχες με τον πιο ενδόμυχο εαυτό, με τις πιο απόκρυφες περιοχές της προσωπικότητας, τις οποίες φέρνουν στην επιφάνεια γεγονότα εξωτερικά στους πρωταγωνιστές. Οι ταινίες, σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς μόνο υπότιτλους, θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στον εξωτερικό χώρο στον πεζόδρομο της Μπενάκη 11 (Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας).

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: - σήμερα Δευτέρα 10 Αυγούστου: “Il capitale Humano/Το ανθρώπινο κεφάλαιο”, σκηνοθεσία: Paolo Virzì, σενάριο: Stephen Amidon, παραγωγή: Indiana, RAI - 2014, 110’. Ακολουθώντας την αφηγηματική δομή του θρίλερ, η ταινία αρχίζει με το "περιστατικό" (όχι φόνος, αλλά τροχαίο με εγκατάλειψη θύματος) και συνεχίζει με την τεχνική του flash back για να αναπληρώσει τους 6 μήνες που προηγούνται, σκιαγραφημένου σε 3 ενότητες κάθε φορά με την διαφορετική άποψη 3 πρωταγωνιστών, και να ολοκληρωθεί με την τέταρτη ενότητα που επιστρέφει στη χρονική σειρά για να ακολουθήσει τις έρευνες και να φθάσει στην αποκάλυψη του "ενόχου", με τις επακόλουθες συνέπειες στην ιστορία των χαρακτήρων. Το ατύχημα τριγυρίζει αδιάκοπα για να διασταυρωθεί με την αφηγηματική εξέλιξη, ενώ η 3 ενότητες, ακολουθώντας τον χαρακτήρα -κλειδί της καθεμιάς, αποκαλύπτουν τις εύθραυστες και βασανισμένες πλευρές των πρωταγωνιστών. Στην πρώτη ενότητα, του Dino, μικρού κτηματομεσίτη με θέματα οικονομικής επιβίωσης και κοινωνικής σχέσης με την αστική τάξη με την οποία τυχαία συναναστρέφεται, και της δεύτερης συζύγου Roberta, ψυχολόγου που αντιμετωπίζει μια απρόσμενη εκτός χρόνου εγκυμοσύνη. Στην δεύτερη ενότητα, της Carla, με μια κρίση ταυτότητας και συζυγικής, που προσπαθεί να ανακτήσει την αυτοεκτίμηση επιστρέφοντας στο περιβάλλον του καλλιτεχνικού θεάτρου απ' όπου προέρχεται, και του συζύγου, ψυχρού χρηματιστή απασχολημένου με μια οικονομική κρίση που απειλεί να τον πετάξει στον δρόμο. Στην τρίτη ενότητα, της Serena, και μέσα από αυτήν του Massimiliano και του Luca, παρασυρμένους στο κλασικό ερωτικό τρίγωνο, στις συγκρούσεις των γονέων και... σε ένα τροχαίο ατύχημα. Η τέταρτη ενότητα οδηγεί στην επίλυση της δραματικής έντασης μέσω ενός εκβιασμού, και στην αποκατάσταση των εύθραυστων ισορροπιών που δοκιμάστηκαν από το συμβάν.