Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 08:40

Το σημερινό πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το σημερινό πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Ολοκληρωμένες παραστάσεις σύγχρονου χορού θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σήμερα δωρεάν το κοινό της Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Μεσσηνιακής Πρωτεύουσας.


Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- “Ελευθερία Ηλιοπούλου “Fighting Eagerly Against Reality [FEAR]”, σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, 9 μ.μ., Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Μια έμμονη, ατέρμονη πάλη ενάντια στο πιθανό, το εφικτό, αυτό που εσύ και εγώ ονοματίζουμε διαφορετικά, αυτό που όσο κι αν απομακρύνεις πάντα θα επιστρέφει. Ενάντια στον δικό σου, προσωπικό φόβο.
Μουσική: “Forest swords”.
Η Ελευθερία Ηλιοπούλου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συνεργαστεί με τους Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Πένυ Διαμαντοπούλου και το Fluxum Foundation. Ως μέλος της “Hellenic dance company”, έχει χορέψει για τους Anton Lachky και Αντώνη Φωνιαδάκη. Από το 2018 συνεργάζεται με τη διεθνή ομάδα σωματικού θεάτρου “Farm in the cave”.
 
- Iesu Escalante: “Jack… A symphonic resistance of a brutal self portrait”, σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, 9 μ.μ., Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας. Ενα οικείο ταξίδι, μια εσωτερική μάχη, όπου ο χειρότερος εφιάλτης μετατρέπεται στο ωραιότερο όνειρο. Ο Τζακ, αστείος και τραγικός στο βασίλειό του, είναι λίγο τρελός αλλά και γνωστικός ταυτόχρονα. Αντιπροσωπεύει το Αόρατο και μετατρέπει την πραγματικότητα σε έναν κόσμο φαντασίας, εκεί όπου μπορεί να θεωρηθεί παρανοϊκός αλλά και ατρόμητος ταυτόχρονα. Ο Iesu Escalante [Ιέσου Εσκαλάντε] εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο, που συνδυάζει εκρηκτικές, ιδιόμορφες κινήσεις από τα ακροβατικά και τον σύγχρονο χορό.
Ακροβάτης, χορευτής, καλλιτέχνης του τσίρκου και των πολεμικών τεχνών, ο Iesu Escalante [Ιέσου Εσκαλάντε] σπούδασε στο Μεξικό και την Κίνα (κινεζικές πολεμικές τέχνες και φιλοσοφία), ενώ συνέχισε την εκπαίδευσή του στον χορό, το θέατρο και την τέχνη του τσίρκου στη Βαρκελώνη και στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών Τσίρκου (CNAC) στη Γαλλία. Εχει εργαστεί επαγγελματικά ως καλλιτέχνης και εκπαιδευτής σε όλη την Ευρώπη, το Μεξικό, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Η ισχυρή επιρροή των κινεζικών πολεμικών τεχνών και της κινεζικής φιλοσοφίας του επέτρεψε να αναπτύξει τη δική του μοναδική σωματική γλώσσα. Είναι καθηγητής στην Εθνική Σχολή Τσίρκου του Chatellerault (Γαλλία) και συνεργάζεται με άλλες σχολές και καλλιτέχνες, οργανώνοντας εργαστήρια και διευθύνοντας δικά του έργα.

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, οι παραστάσεις θα γίνουν σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

- Σεμινάριο Josef Frucek: “Fighting monkey coordinations”, σήμερα και αύριο 24 και 25 Αυγούστου 2020 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (6 ώρες). Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται στην αίσθηση του ρυθμού των συμμετεχόντων. Ο ρυθμός είναι το σημαντικότερο προσόν στη χορευτική εκτέλεση. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με μοτίβα κίνησης που έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ικανότητά τους να συντονίζουν την κίνησή τους. Οταν κατακτήσουν τα μοτίβα αυτά θα εκπλαγούν με το πόσο σημαντικός είναι ο ρυθμός για τη δομή του σώματός τους, τη βελτίωση της αθλητικής τους απόδοσης και τη διασύνδεση ολόκληρου του σώματος.
Ο Jozef Fruček [Γιόζεφ Φρούτσεκ] έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και το θέατρο και έχει αφιερώσει την επαγγελματική ζωή του στην έρευνα της κίνησης που προάγει την ανθρώπινη ανάπτυξη και την υγιή γήρανση. Σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Θεατρικών Τεχνών της Μπρατισλάβα και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές με θέμα την “Κίνηση και φωνή”. Εχει ασχοληθεί με τη λειτουργική επικοινωνία, τη φωνή και την αναπνοή στη δημόσια ομιλία, στις παραστατικές τέχνες και στην ψυχική υγιεινή. Το 2006 ίδρυσε με τη Λίντα Καπετανέα την ομάδα “RootlessRoot” και έκτοτε εφαρμόζουν μαζί τη μέθοδό τους “Fighting monkey practice”, που προσεγγίζει την ανθρώπινη κίνηση μέσα από την ανάλυση κατηγοριών και πεδίων κίνησης. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει και δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και οργανισμούς τεχνών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία.
Για εγγραφές και πληροφορίες: workshops at kalamatadancefestival.gr.

- Διάλεξη Jozef Fruček “Risk and uncertainty - Fundamental aspects of human development”, σήμερα Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, 7.30 μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (2 ώρες).
Για πληροφορίες: workshops at kalamatadancefestival.gr.